Шоколади „Гайо“ се правят изцяло от натурални продукти, без лецитин

Фирмата вкарва вносни какаови зърна от Венецуела, Доминикана и Никарагуа

Освен шоколадови изделия, приготвят и бира от какаови зърна

Паулина Гегова

Венсан Гайо е френски музикант, а Мария е българка. Съдбата ги е срещнала и от тази среща се е заформила любов, а логично любовта води до това да създадат семейство. Но не само семейство създават, а и общ бизнес и то от най-сладките – този на шоколада.

Какаото има дълга история. Използва се още от Ацтеките и Маите, което го превръща в продукт, използван още преди 5000 години. То е плод, който не вирее навсякъде и за него трябва да се полагат специални грижи. Венсан и Мария знаят това. Преди няколко години, те се запознават с хора, които отглеждат какао във Венецуела. Отношението им към продукта променило тотално концепцията им за шоколада и ентусиазирани почват проби за създаване на шоколад, с различен произход какао в домашни условия.

Когато пробвахме, още живеехме във Франция. Когато се преместихме в България, решихме, че трябва да направим нещо свое, нещо, което отговаря на характерите ни и идеята за производство на шоколад дойде от самосебе си, обяснява Венсан.

Така на пазара се появяват шоколади „Гайо“, които се правят от изцяло натурални продукти, с нерафинирана захар и без лецитин. Колкото до млечният им шоколад – той е без животински продукти.

Първите им шедьовъра са два вида натурални шоколади по една и съща рецепта, но с различен произход какао, който възлиза на 70% чистота. Те работят с малки фирми от Венецуела, Доминикана и Никарагуа, защото Южна Америка е майката на какаото, а това, което се отглежда в Африка е по изкуствен начин и се третират с химия, заради климатичните условия и състава на почвата.

Учехме се от занаятчии, които правят шоколад направо от зърната, а не от какао на прах и изкуствени аромати. Подобни се правят на конвейер за масово производство, но стандартният им вкус е изгубил спецификата на района, в който се създават. В световен мащаб се използва главно какао от Кот д‘Ивоар, където освен проблемите с вкуса има политически и социални проблеми с робския труд, експлоатацията на деца, унищожават се цели гори, за да се засадят какаови плантации. Точно затова решихме да работим с избрани и малки фирми от Централна и Южна Америка, споделя още Гайо.

По негово мнение, най-чисти продукти в направата на шоколад, използват няколко производителя във Франция, няколко в щатите, както и хората, който работят направо на плантациите в Перу и Венецуела.

В момента Венсан и Мария строят малък цех в Прослав, където ще се правят и турове, по време на които хората ще могат да видят от първа ръка как се прави шоколад, work-shop-ове, културни събития и концерти, както и публична част за магазинче. Ще се провеждат и комбинирани дегустации с вино и шоколад.

Като цяло натуралният шоколад си отива с уиски, вино, коняк и бира. Точно затова Гайо имат и авторска бира от какаови зърна, която се прави от пивоварна Диво Пиво и може да бъде намерена в бирария „Котка и мишка“.

Когато шоколадът е истински, той е полезен за много неща. Освен, че дава енергия, той съдържа витамини Е и Д, желязо, мед, антиоксиданти. Действа активно върху мозъка, сърцето и нервната система. Полезен е при диети и за гладкост на кожата.

Венсан и Мария са оптимисти, че ще успеят да се наложат на пазара, защото хората почват да оценяват българското производство.

Ние сме малка фирма, нямаме нужда да покриваме огромен пазар, защото ще изгубим идентичността си, казва като за финал Венсан Гайо, чийто шоколад е взрив на вкусове в устата.

 

46 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…