Десетки посетители се усмихнаха заедно на първоаприлската изложба

Хуморът на Пловдив, съхранен във времето, се появи миналата вечер по стените във фоайето на Балабановата къща. Събитието, което накара всички посетители да се усмихнат от сърце, на по чаша вино, е изложбата „Не на шега! I-ви април 1969 г.Хуморът на Пловдив във Времето“. Над 20 постера представиха не само шеговития филипополски бит, но и ценностната система на българина, представена не цинично, а по лек и хумористичен начин.

В самата изложба можете да видите стенописи от три емблематични за града ни къщи - Антова къща, Чохаджиевата къща и къщата на Степан Хиндлиян. Произведенията на изкуството, които се съхраняват под покривите на къщите, станаха по-достъпни отвсякога и показа скритите пловдивски тайни, за които някои хора дори не подозират.

Освен снимки на красиво изписаните стени, можете да разгледате и карикатури, и стенописи от Борис Димовски и Коста Форев, които приятно изненадаха гостите на събитие. Особено умело творбите на авторите кореспондираха с извадките от трите хумористични вестника в. „Кукуригу”, в. „Таласъм” и в. „Стрелица”, които намериха заслужено място в шеговитата изложба. Политическият хумор и прословутото пловдивско спокойствие също намериха своето място по стените на Балабановата къща. 

Шеговити вицове и карикатури ни препращат във вече отминало време, но темите, които засягат, а именно пасивността и мързела на обществото, корупцията и положението на властимащите, звучат стряскащо актуални и днес. Ситуацията в страната ни не се е променила особено много, но начинът, по който са представени проблемите на отминалото, а и съвременното общество, ни карат да обсъждаме важните за нас теми по-непринудено и дори оптимистично. 

На самото откриване на изложбата присъстваха председателят на Общински Съвет - Савина Петкова, деканът на  Философско-историческия факултет в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” доц.д-р Кръстанова , директорът на НБ „Иван Вазов” Димитър Минев, представителите на университета „Париж 13” – Янита  Андонова, Доминик Каре и Изабел Ориел, представители на Организацията на евреите в България „Шалом”,  на  Апелативен съд -Пловдив, Адвокатска колегия в града под тепетата, както и от културните и творческите гилдии.

Ако не сте успели да посетите изложбата, то можете да го направите до 30-ти април в Балабановата къща.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…