Всяко камъче е почистено и обработено ръчно

Общо над 2000 кв. м. мозайка ще бъдат възстановени от екипът на Елена Кантарева

Стефка Георгиева

Работата по Голямата базилика отново бе подновена. Обектът бе зазимен по време на студения сезон, но има един екип, който не спира не само да работи, но и да твори. Това са реставраторите, за които няма и миг покой. 

Екипът на Елена Кантарева продължи работа по възстановяването на красивият мозаечен под дори през най-студените зимни дни. Горният пласт на мозайката бе преместен в ателие в подножието на Стария град през септември миналата година, където реставраторите започнаха да връщат автентичния блясък на безценните артефакти. Те са богато украсени с различни птици и растения, а след внимателно реставриране и почистване, са по-красиви от всякога. Цветовете на всяко камъче се открояват ясно, а формите, които образуват са истинско произведение на изкуството.

„В помещението, в което работим е тясно и съответно процесите по реставрация се случват по-бавно. След като приключат археологическите разкопки на Голямата базилика, ще изпратим екип и там. Трябва да изчакаме археолозите да приключат, за да можем да открием засипаните с пясък мозайки“, споделя Кантарева, като заявява, че работата е много и ще тече успоредно на обекта и в ателието.

Припомняме, че над 2000 кв.м. мозаечен под е открит на уникалния археологически обект. Тепърва предстои да видим красотата на Голямата базилика, като реставратор Кантарева допълни, че срокът са възстановяване на мозайките е през 2018-та година.

Ако искате да научите какъв е процесът на работа при реставрирането на мозайките, прочетете тук: Реставраторите на мозайката от Голямата базилика като ювелири

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…