Художникът отбеляза своя 70-годишен юбилей в ГХГ

Боил Банов изпрати поздравителен адрес до емблематичното име в българската живопис

Стефка Георгиева

Истински празник, на който присъстваха десетки приятели и почитатели, бе откриването на юбилейната изложба на Вълчан Петров снощи. Маестрото отбеляза своя 70-годишен юбилей в Градската художествена галерия на Пловдив. Почитатели на неговото творчество, семейството и негови близки от студентските години и казармата изпълниха първия етаж на галерията. На събитието присъстваха и гости на представители власт, сред които кметът на града Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова и заместник-областният управител Ева Апостолова. Един от видните български изкуствоведи, проф. Иван Маразов, също присъства на откриване на юбилейната изложба и не скри уважението и високата оценка, които дава за работата на Петров. 

Поздравителните речи следваха една след друга, като пръв думата взе проф. Маразов. „Мястото на Вълчан е точно Пловдив и Пловдив е мястото на Вълчан“, заяви още в самото начало изкуствоведът. Той засегна темата за космоса в работата на художника, за корените на историята, които можем да открием в картините му и за големия му принос в българското изкуство. Поздравителна реч за празника изнесе и кметът Иван Тотев, който заяви, че се познава с художника едва от 2 години, от момента, в който му е връчил първата Награда на кмета. „Мисля, че познавам човека Вълчан и то благодарение на новите технологии. Във фейбук си пишем. Но не познавам така твореца Вълчан. Имал съм възможност да присъствам на изложби, включително имах честта да дам Наградата на кмета, която абсолютно случайно попадна при най-заслужилия. Когато говорим, че висотата на един град е правопропорционална на висотата на неговите граждани, мисля че в лицето на Вълчан имаме един от пиластрите на Пловдив. Със сигурност, той ще бъде пример и вдъхновение за много поколения след него.“, заяви градоначалникът. Тотев се извини, че не е имал време да се подготви за повода и му подари бутилка алкохол, която да сподели със своите приятели.

Председателят на Общинския съвет в Пловдив, Савина Петкова, със сигурност бе по-добре подготвена за повода, като не скри факта, че има прекрасната възможност да се любува на творчеството на Петров както в офиса, така и в дома си. Тя връчи почетен плакет на художника и му пожела здраве и дълголетие. Същото направи и зам.-областният  управител, Ева Апостолова.

Новият министър на културата, Боил Банов, също изпрати поздравителен адрес по повод 70-годишния юбилей на твореца. „Днес вие отново се представяте пред публиката като вечно търсещ творец и не случайно сте сред най-емблематичните имена на съвременната българска живопис“, заявява в писмото си министър Банов, прочетено от директора на галерията, Красимир Линков.

На финала, думата взе и самият автор. Той благодари на всички присъстващи, на проф. Маразов за добрите отзиви и използва момента да напомни едно обещание, което Тотев даде преди повече от година. Кметът обеща на художника, че ще положи всички усилия, за да възстанови тютюневия склад на „Одрин“ 8, в който има стенописи на Вълчан Петров.  Припомняме, че светилото в българската живопис бе на място след разрушаване на склада и не скри сълзите в очите си при апокалиптичната гледка не само на сградата, но и на неговото творчество. Той отново изрази надежда, че делото му няма да тъне в разруха, а един ден ще бъде възродено.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…