Галерията и храма си подадоха ръка за съвместно сътрудничество

Над 50 души се включиха в кратката културна разходка в Пловдив

Стефка Георгиева

„Вървя през лабиринт, който е права линия.“ Това не само е името, с което е озаглавена изложбата на Стефан Николаев, но и преживяване, което бе споделено от десетки почитатели на модерното изкуство в Пловдив. Авторът представи няколко свои произведения, които бяха изложени в две пространства – галерия „Сариев“ и католическия храм „Свети Йосиф“. На събитието присъстваха десетки представители и почитатели на артистичните среди в Пловдив, а изложбата стана тема на дискусии, обсъждания, че дори и спорове.

В галерия „Сариев“ бяха представени 4 творби на Стефан Николаев, които включват платно с маслени бои, емайлирана керамика и две инсталации. Безспорно, едно от най-обсъжданите произведения бе инсталацията на голяма цигарена кутия, изработена от мрамор и злато, която е поставена върху купчина пръст. Тя е част от проект на автора от 2004 година и носи името „Come to Where the Flavor is“. Преди повече от 10 години, Стефан се е потопил в темата за тютюнопушенето, като представя не само различни гледни точки, но и ползва различни медии, за да представи собственото си възприятие за пушенето на публиката. Част от проекта са били и самолетни билети за пушачи, които за съжаление не са успели да се продадат, тъй като противоречат със закона. Повече за самия проект можете да видите в каталога на автора, който е в галерия „Сариев“.

Част от проекта е и съвместната работа с г-н Гайо от едноименната фабрика за шоколади. Те представиха своеобразна шоколадова реплика на една от творбите на автора, а шоколади с различен вкус и цвят изненадаха публиката. Шоколадът с лютив или по-скоро пиперлив послевкус със сигурност впечатли насъбралите се хора и едва ли остана посетител, който да не го опита.

След официалното откриване, което бе направено от Веселина Сариева и Светлана Куюмджиева, цялата публика потегли заедно към храма „Св. Йосиф“, където бяха поставени три други експоната на автора. Два свещника и една неонова инсталация колаборираха с храма,за да провокират размисъл за преходното и непреходното, миналото и бъдещето у посетителите. От католическата църква заявиха, че се радват да бъдат домакини и да си сътрудничат с представители на изкуството, тъй като християнството също е изкуство. То надхвърля физическото и преминава в едно метафизично пространство, каквато всъщност е сферата на изкуството.

Изложбата ще бъде отворена за посещение всеки делничен ден от 10:00 до 18:30 часа, събота и неделя с предварително запитване Църква “Свети Йосиф” – ул. ул. Д-р Г. М. Димитров 11Б. Всеки вторник, четвъртък и събота от 11:00 до 19:00 часа

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…