Различни шрифтове на кирилицата могат да бъдат видени в Дом на културата

Паулина Гегова

Навършиха се 10 години откакто България е член на ЕС и откакто българският език е официален в съюза. Пловдив е първият град от европейското семейство на европейските столици на културата, в който се използва кирилицата.

По този случай и по повод Деня на българската писменост и култура, снощи в Дом на културата „Борис Христов“ беше открита изложба на професор Васил Йончев почитаща и популяризираща кирилицата. Откриването на изложбата съвпадна със 100-годишнината от рождението на Васил Йончев и 120-годишнината на Национална художествена академия София.

Васил Йончев е роден през 1916 г. в Арбанаси, а през 1940 г. завършва Художествената академия. Работил е като учител по рисуване в Пловдив и като художник в „Народно кооперативно издателство“ и много други.

Той работи в областта на шрифтовете и графичния дизайн на книги. Автор е на монографиите „Шрифтът през вековете“ , „Книгата през вековете“ , „Древен и съвременен български шрифт“ и излязлата посмъртно книга „Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата“. В творбите си Йончев работи и развива фигурата на глаголицата. За него тя е изключително важна и значима за българския народ, който, така или иначе, често я забравя и я заменя със западни вариации.

Изложбата, както и съпътстващите я събития, е организирана съвместно Национална художествена академия София, Дом на културата „Борис Христов“, Дружество на пловдивските художници и фондация „Пловдив 2019“. В нея може да се видят основната форма на глаголицата и кирилицата, символика, родови и неизвестни знаци, различен вид български шрифт, пана и фотографии и други елементи, показващи как точно се създава определена форма и мащаб на азбуката.

Специални гости на събитието бяха арт директорът на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева, градоначалникът Иван Тотев, мениджър проекти към фондацията Гина Кафеджиан, Снежана Фурнаджиева и други представители на пловдивската култура.

Всеки, който иска да посети изложбата и да усети гордостта от това да бъдеш българин, може да го направи и през идните дни на втория етаж на Градски дом на културата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…