Първият ден от програмата Празник на Детето в Стария град започна с демонстрации  на стари български занаяти в къща „Недкович”

Участниците от клуб „Здраве” с ръководител Дорка Четрафилова показаха как се меси обреден хляб  в първия етаж на къщата

Всички празници на българина са свързани с направата на обреден хляб за здраве на стопанина и богата реколта.Хлябът е съществената част в родните обичаи и поколения наред са възпитавани в почит и уважение към него.

„Народът е сътворил мъдростта, че „няма по-голям от хляба”.Замесването му се извършва от млади момичета или по-възрастни жени, обикновено от стопанката на къщата.Вярва се, че обредната пита има магическа сила, когато е замесена с „мълчана” вода, т.е. донесена от извора при пълно мълчание. С тази демонстрация се дава възможност всяко семейство да се докосне до удоволствието от ръчното замесване на хляба”, обясни Дорка Четрафилова.

Брашното се пресява три пъти, за да бъде качествено замесването.Навремето вместо мая се е използвал домашно приготвен квас, който се подновявал всяка година на Велики Четвъртък.

„В зависимост от празника, за който е предназначена питата, се прави различна пластична украса от тесто: пиленца, грозд, слънце, цвете”, каза Дорка Четрафилова на публиката, като даде възможност на всяко дете да се включи в направата на различните фигури.След което малчуганите излязоха на двора, където ги очакваха готова пита за дегустация и родопски клин.

Участниците от клуб „Здраве” представиха и изложба с ръчно изработени сувенири с кръстат бод (българска бродерия): картички, аксесоари за телефони и сувенирни торбички за подаръци с мотив българска роза и надпис „България”. Целта е да се види осъвременяването на шевицата в наши дни от младото поколение.

Деца от Ателие за приложни изкуства „Шареното” с ръководител Неонила Хрелкова демонстрираха техника за плетене „макраме”.Характерното за нея е, че е съставена от много на брой възелчета.Тяхната функция е както да се свързват въженцата едно за друго, така и да бъдат декорация.Макрамето може да бъде изпълнявано с различни въжета, шнурове, канапи и др. Тази техника има широко приложение: пана, бижута, покривки, мрежи за риболов и други.

Открита бе и малка изложба, в която са представени основно пана от макраме в различна големина и с различни възли, които служат за декорация.Загатнато е още приложението на макрамето с бижута и ключодържатели.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…