Театрален проект на Римския ни върна в миналото на Пловдив

Детска работилница за изработване на карвинг свещи с Мария Аргирова „Огънят през вековете” ни пренесе и запозна с древно изкуство от Венеция в двора на къща „Стамболян”.

Първите данни за рязани свещи ни връщат в XVI век, когато в Италия се заражда стилът Барок. За да бъдат в крак с модния бароков стил и да увеличат продажбите си, майсторите на свещи във Венеция за първи път започнали да ги режат, като с получените листенца правели всевъзможни завъртулки.Това било истински фурор в производството на свещи и техниката започнала да се разпространява както в Италия, така и в целия свят.

„Основната ми мисия е да разпространя карвинга като изкуство в България.Затова се правят на живо работилници на различни места в страната-читалища, училища и др.Една голяма част от публиката са именно децата”, сподели Мария Аргирова, която обясняваше и демонстрираше тънкостите на карвинг свещите.

На мероприятието присъстваха различни възрастови групи деца с разнообразни артистични заложби, което даде възможност да се осъществи мултижанров обмен и повишаване на креативното мислене на малчуганите.Подбраните по-ярки и слънчеви цветове в изработването на карвинг свещите- розови, лилави, жълти, оранжеви, зелени- също допринесоха за веселото настроение на празника.
На тема „Венеция” бяха представени детски рисунки, витражи, компютърна графика и приложно изкуство, дело на клуб на художниците „Вълшебството на цветовете” с ръководител Елица Гигова.Клубът е извънкласна форма по изобразително изкуство, като учениците са на възраст от 5-ти до 7-ми клас от СОУ „Патриарх Евтимий”.

„Темата Венеция е избрана по две причини.Първата е, че ученици от клуба „Вълшебството на цветовете” гостуваха в този град по повод представяне на изложба „Детски мечти”.Рисунките останаха във Венеция, а впечатленията трайно се запечатаха в съзнанието на малчуганите.Втората причина е, че този италиански град е известен с гондолите, каналите и романтиката си.Сега нека техните връстници в Пловдив видят всичко това, претворено в образи”, каза Елица Гигова.

В празника се включиха малките участници от ДВГ „Бамбини” с ръководител Снежана Донева, ДГ „Весела” и ДЕЦ „Папагали”.

Паралелно с това бе открита изложба „Детски рисунки от Украйна и България”.От българска страна участва Народно читалище „Иван Вазов”- кв. “Коматево”, а от Украйна са представени творби на деца на мигранти, дарени от фондация „Помогни на нуждаещите се”.Рисунките са на свободна тематика, техниката е масло, акварел и пастел.Няма задължителни формати, като ги обединява чувството за красота. Разположени са в две отделни зали в приземието на „Стамболян”, като за първи път в къщата се експонират детски рисунки. Изложбата ще остане до 15 юни.

Творчески театрален проект „Евмолпиас” в две части бе представен на Римския стадион. Поради лошите метеорологични условия в събота (27.05.2017 г.), той бе отложен за тази вечер.Проектът обединява трите средни училища по изкуствата в Пловдив: Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” и Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”.

 „Проектът е тригодишен.Първата му цел е, че и трите училища се събрахме да работим „Заедно”.Втората цел е да запознаем пловдивчани и гости на града с историята на Пловдив-от създаването му до днес- как е възникнал града, през колко поколения, перипетии и развитие е преминал, за да го видим сега такъв, какъвто е”, каза Емилия Арабаджиева, директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства-Пловдив.

Учениците откриха изложба и изнесоха театрално представление на тема „Легенди и митове за създаването на Пловдив”. Идеята и реализацията на проекта е на Зоя Капон, а музиката - на Пламен Петров.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…