Пловдивските майсторки от колектив „Българка“ пазят духа на българската шевица 

Истински извор на хармония, вдъхновение и самочувствие блика зад огромните стъклени витрини на втория етаж на Регионален етнографски музей – Пловдив. Там са изложени съкровища, излезли от ръцете на колектив за народна шевица и плетиво „Българка“. Дамите със своите умения са съвременните пазителки на това безценно наследство, повод за гордост пред света. 

Освен автентични техники и бодове, предавани от баби и майки на по-младите жени в рода векове наред, личи и съвременната интерпретация на традицията. Погледът с наслада обгръща бижута и украси за дома, изработени с везба и кене, калоферска дантела, вградена в модерен текстил, шевици върху съвременно облекло и още … 

Изложбата под наслов „Духа на българската шевица“, разказва историята на родовата памет, написана с игла и конец от дамите в клуба, които се събрат всеки четвъртък от 15 часа в Народно Читалище „Възраждане“ в Старинен Пловдив. 

„И не отказват на никой, пожелал да се научи, като предадат натрупаните опит и знания при изработване на шевици, плетива и дантели, на млади последователи, запленени от магията на ръкоделието“, хвали ги секретарят на читалището. 

 В името на тази кауза е насочена цялостната им творческа енергия, за това дойдоха да ги подкрепят и живи съкровища на ЮНЕСКО – Група за автентичен фолклор от Баня. Възрастните жени, които имат и едни достолепен мъж за цвят, танцуваха и пяха облечени в народни носи над 100 години. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…