Планират изграждането на подземен музей, в който да са експонирани мозаечните подове от обекта

Нов пешеходен маршрут за туристи ще свързва площад „Централен“ с Малката базилика

Безспорно, Голямата базилика е един от най-големите и важни за Пловдив археологически и исторически обект. Базиликата е и първият обект в града под тепетата, който влиза в световното културно наследство на ЮНЕСКО. Именно поради тази причина кметът на Пловдив, инж. Иван Тотев, представител на фондация „Америка за България“ и посланик на страната ни ще представят Голямата базилика в Париж на 14-ти ноември тази година.

 „Това ще ни направи изключително горди! Това е най-мащабният културно-исторически обект, който се прави в цяла България. Целият проект струва близо 15 милиона лева, като 50 % са от „Америка за България”, а останалите от бюджета на Община Пловдив”, заяви кметът Иван Тотев в изнесеното студио на БНТ в Цар-Симеоновата градина.

Тотев изтъкна, че находките, които са намерени на обекта дават и друго измерения на историята на Пловдив. От разкопките става ясно, че храмът е построена през първата половина на IV век, което означава, че е от Константиновите базилики.

Голямата Базилика, чиято реконструкция ще започне скоро, ще нареди мозайката на туристическия маршрут на Пловдив. Новият маршрут ще започва от площад „Централен” и Античния Форум, ще мине през Одеона, а след това се предвижда връзка с входа на Голямата Базилика. Ухото, което свързва „Княгиня Мария-Луиза” с Тунела, ще се превърне в площадно пространство, под което ще има подземен музей с мозайките от Базиликата.

Общината ще облагороди цялото пространство между Голямата и Малката Базилика, като по този начин туристическият маршрут ще бъде и пешеходен. Близо до последния обект е Източната Порта, която работа трябва да започне през следващите години.

Голямата Базилика в Пловдив е с 300-400 години по-ранна от тази в Плиска и по-голяма от нея с може би около 2000 квадратни метра. Очаква се до 2019 година обектът да бъде завършен.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…