Отговори на тези въпроси можете да откриете в изложбата „Миграциите на страха” в Баня Старинна 

Иво Дернев

Защо се плашим от различното? Защо страховете ни пораждат омраза? На тези и много други въпроси ще можете да си отговорите чрез инструментите на изкуство в следващите 20 дни в Баня Старинна. Вчера там се откри 23-ата Седмица на съвременното изкуство с тема „Миграциите на страха”. Впечатляващата изложба събира творците Азра Акшамия, Ника Аутор, Боряна Венциславова и Младен Пенев,Клара Вилдбергер, Петя Димитрова, Емил Миразчиев, Албан Муя, Оливер Реслер, Камен Стоянов, Уте Рихтер, Фани Футеркнехт и Лана Чмайчанин. Художниците са от България, Австрия, Унгария, Косово, Словения, Босна и Херциговина. Куратори са Илина Коралова и Борис Костадинов.

Проектът се спира в детайл на проблема с бежанските вълни, които пораждат и страхове, и омраза, водят до промени на цели общности и територии. От какво се плаши европеецът? А от какво се страхува бежанецът? Той има много по-стабилен повод за страх. Как тези страхове бързо се израждат в популизъм, крайности, в Брекзит? Как национални герои стават Динковци, Пери и други подобни? Много въпроси, но и много отговори в Баня Старинна.

„Искам да ме виждат щастлив. Искам децата ми да бъдат щастливи и да изглеждат щастливи. Искам работа и спокойствие. И покрив над главата си. Това е всичко. Но го нямам. Сега нямам нищо”, казва във видео интервю бежанец от Афганистан, с който Емил Миразчиев се е срещнал при посещение в  лагера в Харманли. Гледната точка на мигрантите е показана в абстрактен дом, какъвто интервюираните от Миразчиев хора нямат. Само мечтаят за него. Посетителите на изложбата се настаняват на мек фотьойл и през малкия екран влизат в тези човешки истории, които никой не ни разказва. Потапят се в съдби, които никой не разкрива.  Новините се занимават с Динковците, а не с Исмаил от Сирия и причините, заради които изоставя дома си. И вече си няма свой собствен фотьойл, от който да наблюдава света и човешките съдби през телевизора си.

Как можем да живеем заедно? Този въпрос трябва да си поставяме днес. Изкуството може да е ключ към това да разберем как да организираме обществото си, за да е по-толерантно, обясниха организаторите на „Миграции на страха”. Страхът е нормално човешко усещане, но има пътища да го преодолеем. Като например се вгледаме в чуждото и различното. Да влезем в диалог. Този проект е логичен за мултикултурен град като Пловдив, обясни един от кураторите на изложбата Борис Костадинов.
Работите на художниците не правят изявление. Те тълкуват страховете. Правят го дори чрез дрескода и анотациите в него. И ние сме униформено общество. Но униформите ни не са чисто религиозни, те са свързани с религията на съвременния капитализъм, допълни Костадинов пред една от работите в изложбата- фотоколаж на облечени хора в традиционни за обществото ни тениски, джинси и кецове, и същите тези хора в дрехите на различните за нашия светоглед общества. Виждаме разликата, нали? А хората са едни и същи. Просто погледът ни се страхува, мрази или реагира по друг начин дори на различното облекло, разясниха идеята си творците. Работата се казва „В името на” и е в съавторство на Боряна Венциславова и Младен Пенев, които, чрез начина на обличане на западноевропейски мъже и жени, ортодоксални евреи и мюсюлманки, показват механизмите на подчинение на определени религиозни или тоталитарни норми, но и на законите на капитализма. 

Впечатляващ е филмът на Камен Стоянов, който проследява как проектът за новото летище в Истанбул е унищожителен за хората и природата в една голяма територия. Или показва как една частна мечта за нормален живот се трансформира в мегаломанска държавническа мечта на Ердоган да построи най-голямото летище в света. Тук пак става въпрос за страх и миграции на много хора, и дори животни, заради щенията на един единствен човек с власт.

Проектът от цветни фотографии на Клара Вилдбергер пък показва как областта Цел ам зее в Австрия променя обичайния си облик чрез засиленото посещение на заможни туристи от Близкия изток. Любопитна е и работата „Културни трансфери” на Азра Акшамия от Босна и Херциговина, която си играе с „пътните” знаци, за да насочи вниманието ни към поляризацията на обществото, свързана с присъствието на мюсюлмани, етнически малцинства и имигранти в Европа. Работата й критикува популистките движения в Европа и използвайки символиката на пътните знаци, се опитва за предупреди за опасностите и последствията от тяхното разрастване.

Вижте от какво се страхуваме в Баня Старинна. И помислете как да преодолеем  страховете си с творбите в изложбата „Миграциите на страха”. Проект, който ще остави следи в нашия наистина мултикултурен и мултиетнически град.


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…