Разграбиха творби на Гавазов на търг в Тримонциум

Първите средства за създаването на единствения Кинетичен музей на Балканите в Кючук Париж бяха събрани след благотворителен търг на картини на маестро Гавазов в хотел Тримонциум. На аукциона присъстваха много представители на арт средите, галеристи и хора, увлечени от изкуството и тайнствеността на гореспоменатия художник. Събитието се проведе в рамките на Нощта на музеите и галериите и събра някои от най-важните гости на фестивала от София и чужбина. Всеки лев от търга е тухла в бъдещия музей на Гавазов в старото му ателие в Кючук Париж. Вие имате огромния шанс да притежавате Гавазов с наддаване от стартова цена 0 лева. Не забравяйте, че името му е все по-популярно в световните колекционерски среди и аукционни къщи, обявиха организаторите на търга преди началото му. Всеки от посетителите се вписа в специална книга за участие, получи номер, бе запознат с правилата на процедурата и отвори книжка с кратка история на твореца и фотографии на предложените за откупуване картини. Там също се съдържаше крайно интересна информация за това как се търгуват работите на Гавазов по планетата, както и че той на трето място в извадка на международния пазар за съвременно и модерно изкуство след Баския и Зенг. С тази информация гостите очакваха изваждането на първата картина „Дай нататък”. Рисунка с чужда ръка, на която е изобразена тайна среща на Гьоринг и Филип Петен в парк в Париж, около които броди водевилна певица. Това е една оперетна картина, която крие една важна за Европа и света история. Кръв ми капе от сърцето, че картината стартира от 0 лева, но така би желал Гавазов, обясни водещият на аукциона г-н Аврамов, сочейки рамката между ръкавиците на сътрудника си. Неколцина с готовност вдигнаха ръка за първи стъпки от по 50 лева, както бе по регламент. Картината закова на 350 и отиде у най-настоятелния- немски ценител, дошъл специално за Нощта в Пловдив. Той видимо бе много доволен от сделката за картина на Гавазов. 

Втората картина е „Милиони праскови”. Можеше и милиони домати да са, но са праскови. Виждате тук този женски силует- това е гроздоберачката от старите банкноти от 2 лева. Но е с лика на деветата жена на художника, разясни водещият на аукциона. Стъпките стигнаха до едва 250 лева. За тази цифра си купувате шедьоври, завиждам ви, тъй като нямам право да участвам. Тежка е короната на хора като мен, припоти се г-н Аврамов. Следващата творба бе „Едното няма”, рисуване някъде в Африка. Тя бе продадена също за 250 лева. „Пясъчната буря” пък бе откупена от художника Правдолюб Иванов. Тази картина може да бъде окачена навсякъде- в дома, в офиса, във физкултурен салон, поясни пред публиката водещият търга.

Колекцията от шноли във формата на пеперуди от всичките жени на Гавазов стигна цена от 1900 лева. Тя е началото на диструктивния позитивизъм, който налага художника и който залива Европа и света след това, спечели ценителите и колекционерите г-н Аврамов преди това. Откупени бяха още Ваза, сглобена от Гавазов с керамични отломки от различни ери, епохалната творба „Жигула със спойлери и халогенни фарове” и емблематичната „Кръгове на изкуството”. На финал бе разиграна работата „Булана от жираф”- килим от стаята на Гавазов в Африка.

Конкретната цел бе да направим връзка със съвременното изкуство и неговата пазарна страна, както и интересът от страна на публиката. В изкуството има свят на пари, желание и страст да притежаваш нещо. Струва ми се, че това е някаква съвсем друга реалност. Това бе тест да слеем изкуството като такова със света на парите, обясни след търга организаторът му Вера Млечевска.

На наш въпрос дали автентичността на картините е категорична, тя отговори така: Знаете, че Гавазов по принцип не е обичал да се подписва, или се е подписвал като други хора, както и други хора също са се подписвали като него. Да не говорим, че има творби, рисувани с чужда ръка- само художникът може да каже какво е това. Но да, творбите са автентични.

Пазара на изкуството тя коментира така: По принцип в изкуството винаги има някакъв такъв спекулативен момент. Чувала съм, че има такъв индекс на пазара на изкуството, в който една творба се изчислява по квадратен сантиметър, който се умножава по възрастта на художника. На мен те ми звучат страшно абсурдни. Явно имат някаква икономическа логика в главите на някакви хора, но за мен е странно да изчисляваш по този начин изкуството. Винаги между тези две реалности има някаква спекулация. Има много добри художници, които не са толкова добре промотирани и представяни. Самите галеристи не са много добре отиграни, за да могат да ги лансират на висока цена. То е като всеки един продукт. Можеш да правиш страхотни домашни сладки, но не можеш да ги продадеш на богатите хора, а ги продаваш на хората от улицата. Цялата тази структура, която поддържа пазара на изкуството е доста сложна сама по себе си. Много хора са обвързани в нея, нещата имат съвсем друга логика.

Лесно ли се създава мит? Не е толкова лесно, изисква определено време. Но всяка една пиарска агенция може да го свърши лесно. Тук на площада има какви ли не митове, които ни раздават рекламни материали и ни призовават да гласуваме, а всъщност са тотален въздух. Така че явно не е толкова трудно да се създаде мит. Освен това в посоченият от мен случай очевидно този мит генерира много средства.

След събитието организаторите и гостите си обещаха, че Пловдив, като Културна столица на Европа, може да построи Първия Кинетичен музей на Балканите в Кючук Париж през 2019-та година, като първата тухла бе сложена именно в Тримонциум.

1 comment

  • Comment Link gundovan ashim smial gundovan ashim smial Сеп 16, 2014

    EVALLA, AGZAVOV BEY

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…