Подредиха изложба с творби на лишени от свобода в Общинския съвет

Дори в тъмницата може да има цветове. Ако там влезе културата. Това подсказват десетки творби на лишени от свобода, подредени в нестандартна изложба в Общинския съвет. Проектът „Умения за свобода – артистични пътища за развитие на професионални умения за затворници” по програма Еразъм плюс доказва, че затворниците могат да се почувстват творци и могат да преживеят изкуството в себе си, ако бъдат провокирани, разбира се. Това е и целта на  Сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие“, което влезе зад решетките в пловдивския зандан, за да накара обитателите на иначе това мрачно място да отворят сетивата си с инструментите на културата. Със сигурност ще бъдете изненадани от резултата на този експеримент, ако посетите фоайето на сградата на ОбС- Пловдив.

В проекта са се включили около 80 лишени от свобода мъже на възраст между 18 и 55 години, като над 30 от тях са участвали в няколко работилници, за което са получили сертификат. Те са се включили в ателиета по декупаж, спирит ефект, пластика- работа с глина и рециклиране на хартия. Най-силен интерес обаче е предизвикала театралната работилница, в която затворниците са поставяли пиеса на Станислав Стратиев.

Важно е да отбележим, че чрез тази изложба ние заедно се борим за няколко каузи. Искаме хора, които са лишени от свобода, да се докоснат до културата, но същевременно и да помогнем на социално слаби хора, тъй като картините мога да бъдат откупувани за благотворителна цел, казаха организаторите. На откриването на изложбата присъства и артистичният директор на Фондация „Пловдив 2019” Светлана  Куюмджиева. Тя не скри, че е приятно изненада от изложеното в чисто професионален план като изкуствовед.

В рамките на събитието бе анонсиран проектът „Изкуството на живота чрез живота на изкуството“, който Сдружението ще реализира в следващите две години като част от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…