Българинът не обича да се смее, предпочита трагедиите, казва писателят Йордан Свеженов

С всеки изминал вторник местата в Петното стават все по-малко и по-малко, запълнени от литературната публика, която сякаш вече се е научила да се архивира удобно на Spirt&Spirit. Снощната среща беше с двойна доза литература – Петър Чухов с неговата прозаична книга „Камуфлаж” и младият писател Йордан Свеженов с романа си „Анархия на три морета”.

Петър Чухов е органичен поет. Той пише поезия, диша поезия, погледът му е поезия, както и цялото му съществуване. Дори в най-обикновен разговор на литературен салон, думите му се изливат сякаш предварително подбрани да звучат толкова лирически. Поет, който намира палавост в  това да пише проза. Казва, че още от първото изречение знае дали това ще бъде стих или разказ. Именно то е локомотивът, който дърпа цялата композиция на където си пожелае. Никога няма ясен край в главата си. Обича да чете произведенията си докато ги пише, иначе му се губи тръпката. Поезията изразява миг, а прозата движение, а когато не ме мързи да се движа пиша проза, обясни той снощи, а за „Камуфлаж” казва, че е мързелива книга. В нея е успял да побере текстове, кои нови, кои на по 15-20 години. Но как разбираш, че един подобен сборник е готов? Трябва да спре да ме дразни, че да я издам, споделя Чухов, а в неговия случай това е отнело повече от година.  Казва, че пише много добри и много лоши неща. Сутрин като стана ако имам нещо в главата си го пускам във Фейсбук, понякога следобед вече съжалявам за това, обясни той, но все пак смята, че писателят трябва да си позволява да е несъвършен и да прави грешки, че дори и да ги публикува!

„Анархия на три морета” – един смешен роман, който изобщо не е смешен. Сатиричен трилър го нарича авторът му Йордан Свеженов. Един истински и реален роман, който се опитва да пречупи сложността на живота през призмата на хумора. Животът е палитра, за това и сюжетните линии са на много нива, обяснява Свеженов. Българинът не обича да се смее, смята той и допълва, че той предпочита наводнения, катастрофи и трагедии, защото те го карат да си каже „Е, не съм аз най-зле на този свят”. Дразни го как като оглежда книги в магазина продавачката ведро му казва „Вземете тази, много е хубава – много ще плачете на нея!”. Не, човек има нужда да се посмее, защото дори в трагичното ни ежедневие има на какво да се усмихнеш. Макар и със стаж като сценарист в „Шоуто на Слави”, Свеженов е още млад на литературния фронт. Това, което е очаквал в началото е, че качествените творби ще успеят по-лесно да пробият пътя си към върховете, но реалният живот му зашлевява шамар с тези му очаквания. В България  е труден пазарът – за литература, за предавания, дори продавачът на чушки се бори, смята той, но това не го отчайва по никакъв начин. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…