Стефка Георгиева
 
Индийският посланик: В Пловдив всеки един камък е пропит с история 
 
Да бъдем по-активни по между си, призова зам.-кметът „Култура, образование и туризъм“ Стефан Стоянов  при откриването на изложбата „Умозримост“ в Градска художествена галерия. Експозицията се състои от картини , представящи съвременната индийска живопис  и е по повод 60- годишни дипломатически отношения между България и Индия. Организирана е от посолството на Република Индия в София, фондация „Изток-Запад“ и Индийския съвет за културни връзки.
Някои от експонатите са повлияни от западно-европейската живопис, което се дължи на методите на преподаване по европейската художествена система на образование в индийските училища, когато страната е била под британско управление. Колекцията от картини пътува по света от 2008г., като в България дебютира на 26 януари в София, минава през Варна, Русе, Бургас и приключва пътуването си из страната именно в Пловдив. Специално за нейното откриване пристигна посланикът на Индия в София – Раджеш Сачдева. В Пловдив всеки един камък е пропит с история и затова много се радвам, че съм тук, сподели г-н Сачдева. Посланикът каза още, че се радва да бъде в град, изпълнен с толкова изкуство и култура, който е не само национална, но през 2019-та ще бъде и Европейска столица на културата.
Общото между картините, представящи фигуративното изкуство, е човекът. Индийският посланик сподели, че по негово мнение тези картини биха сближили двете култури. Индийската история, култура и религия са обединени в експонатите, което би ни помогнало да осъзнаем по-добре и лесно чуждите обичаи. Различни техники и цветове са използвали художниците от различни поколения, а символите в творбите им не говорят – на моменти направо ще ви изкрещят в лицето.
Експозицията ще можете да разгледате през следващите две седмици, след което ще напусне страната, за да продължи пътешествието си по света.
 
 
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…