Чешките следи в българската история,по-конкретно в Пловдив, хич не са малко. Именно и чешки е градът, който с гордост носи призванието Европейска столица на култирата за 2015. Вчера се проведе чешки ден, който започна от ректората на Пловдивския университет и приключи с изложба на чешкия художник Петр Йеделичка и концерт в Дома на културата. Самият Петр е завършил Софийската художествена академия и на чист български успя да представи творбите си.  След толкова много общи точки не беше чудно, че изложбата му беше посрещаната не като гостуваща, а все едно се прибира у дома си.

Живопис и скулптури украсиха Дома на културата. Едва ли е имало по-добро място за представянето на творбите на чешкия автор. Самата обстановка в Борис Христов – високи бели стени, пространство, което сякаш няма край и Йеделичка, който завладява всичко това. Живописта му дишаше от рамките и даваше дъх на пролет. Изключително ярки цветове, които те омайват и  заливат с топлина. Личи си и експресионизма в тях. Усеща се всяка една капка емоция, с която тези творби са били създадени и няма как да не те накарат да почувстваш нещо – тъга, носталгия или радост стоят между рамки и чакат да бъдат видени. Понякога рисувам не само с четки, а и с пръсти, сподели автора на публиката, което пък успя да разсмее няколко ученика, които бяха дошли да се докоснат до маестрото. Трябва да работя, а не да говоря за творбите си, каза Петр и по-ясно нямаше как да се изрази. Неговите картини са създадени да бъдат поети с всяко едно сетиво – да ги погледнеш, докоснеш и помиришеш, дори. Есенните му платна ухаеха точно на есенни листа, току що паднали от дървото и пропити с дъжд. Щом пък се доближиш до русалките, мирисът на морската вода те залива като вълна. Скулптурите му са сякаш живи и с минути дебнеш да мигнат, че да се увериш в това.

Така, на чаша българско вино и чешки ликьор, специално донесен от автора, премина и откриването на изложбата му в Борис Христов. Ако някой все още не е успял да я види, то не губете време, а отидете.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…