Изложба, посветена на историята на емблематичните за града ни тютюневи складове, ще се открие на 8 октомври в сърцето на индустриалното градче, на улиците Екзарх Йосиф и Иван Вазов. Изложбата ще включва архивни материали и съвременни фотографии на Пенка Калинкова. По покана на авторката млади творци от Пловдив, ученици и студени от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства и АМТИИ, работиха по темата за тютюневите складове и в рамките на събитието ще се представят техните интерпретации и визии за бъдещето на Тютюневия град.

След официалното откриване на изложбата ще се състои прожекция на филма „Истории от Тютюневия град“ на Пенка Калинкова, продукция на БНТ-Пловдив. Събитието ще продължи с обществена дискусия за историята, запазването и възможното бъдеще на тютюневите складове.

Изложбата с творби на Пенка Калинкова и млади пловдивски автори ще може да бъде видяна всеки ден от 16 до 19 часа до 12октомври.

Целта на събитието е да насочи вниманието към уникалните със своята история, архитектура и дух сгради и да търси идеи за тяхното запазване и нови функции. „Пловдив 2019“ идентифицира изчезването на Тютюневия град, загубата на сгради, някои от които паметници на културата, като важен проблем на града, който именно чрез средствата на културата и обществения дебат може да бъде решен и съответно сградите и споменът за тях да бъде запазен.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…