Този инструмент е връзката ми с природата, обясни виртуозът Йозеф ван Виссем

Анелия Дракова

Толкова притихнала публика на концерт в Петното на Роршах, никой не помни да е  имало. Някогашният пънкар Йозеф ван Виссем, още с излизането си на сцената, завладя до един посетителите на клуба. Даже барманът внимаваше да не вдига шум, докато сипва бучките лед в питиетата.

Струнният корифей от Холандия показа сериозна дисциплина още по време на чека, като прояви само две претенции - светлината от прожекторите на сцената да е съвсем приглушена и синя на цвят, а басът да се чува ясно и отчетливо.

Първият концерт в града под тепетата на вълшебника с лютня бе изключително завладяващ. Той започна точно навреме и директно се излъчи в Alarma Punk Jazz Fest, по програма "Христо Ботев" на БНР. Минималистът Йозеф ван Виссем представи пред пловдивчани композиции от албума "It Is Time For You To Return", издаден през 2014-та, както и пиеси от саундтрака към филма на Джим Джармуш - "Only Lovers Left Alive".

Мистър Виссем остана на сцената и след изпълнението си, за да раздаде автографи и да размени по няколко думи с хората, избрали за понеделник вечер вълшебните и нежни звуци на един древен инструмент. Тогава Йозеф сподели, че лютнята за него е връзката му с природата. Нещо, към което целенасочено се стреми, за да избяга от всичко погрешно в реалността.

Преди концерта, композиторът от световна величина посети белия ресторант на клуба. Като за истински вегетарианец,  вечерята му включваше салата Капрезе и запечени картофи с 3 вида сирена. Към храната холандският гост си пожела бяло вино и газирана вода Михалково.

Европейско турне на живеещият в Ню Йорк холандски композитор продължава, като следваща спирка е Солун, където магичния изпълнител ще представи минималистичния проект "нова музика за старинни инструменти".



Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…