Българинът не се откъсва от телевизора, твърди авторът

Писателят смята да остарее като гръцки селянин, ще се пенсионира по-рано и ще заживее на юг от границата ни

Радослав Парушев – добре познато име на любителите на разкази, посрещна литературният салон Spirt&Spirit снощи. Едно наистина емоционално гостуване, включващо в себе си омразата, отричането, спор и една грамадна доза смехотерапия с черното чувство за хумор на писателя.

Макар и майстор на разказите, последната рожба на Парушев е роман. Дали с цел авторитет? Не, отсича той и казва, че да си писател в България не носи абсолютно никакъв обществен  престиж. „Отвътре” започва своето раждане през 2012-2013, толкова тежки години за българското общество. Именно и това показва книгата – целият боклук и цялата сган, която ни заобикаля. Вътре ще намерите случки, лица и разговори, на които самият автор е ставал свидетел. Самата книга може да му донесе десетки проблеми, но той не се притеснява, защото както сам каза – хората, за които е писал, не четат книги. Това е тежък роман – буквално и преносно. Хората ги е страх да прочетат истината. Те искат щом се приберат след тежък работен ден, у дома да ги чака нещо весело. Ако мислите да прочетете „Отвътре”, то се подгответе за един силен шамар от майката Истина. Това е една от най-добрите урбанистични книги, които обаче остават в сянката, в дъното на книжарниците и дори почти година след излизането й на пазар, тя все още не е получила онази заслужена оценка. Да, в България има градове, има кой да се поинтересува, но това не се случва. Според автора, това е така,поради простия факт, че българинът не се отделя от телевизора си. Именно това изказване доведе до един доста дълъг и задълбочен спор в Петното, което не се беше случвало от доста време сякаш. Парушев, като типичен адвокат,поставяше тезата си като закон Божи, но всъщност май и в това беше цялата провокация. Цялостната визия на снощния салон, обаче, беше формата му на Смехотерапия. Да кажем, че и самата публика в Петното е достатъчно израснала, за да разбере, иначе тънкия и черен хумор на Радослав. На въпроса кой свой сборник с разкази харесва най-много, той гордо отговаря , че „Животът не е за всеки” е най-добрият сборник с разкази, който някога е писан в България. Но това все пак не е достатъчно. В края на представянето си, той си призна, че вече е взел решението със съпругата си да се пенсионират по-рано и да се преселят в Гърция. Да, ще остарея като гръцки селянин, поясни той, но само защото това, което държавата му сервира не е това, което се очаква. Защото живеем в най-бедната (ограбена) страна в Европа. Защото ни управляват крадци. Защото бившите гаджета на производители на майонеза се появяват из телевизионни риалити предавания и това се харесва на масата, заключи той.  

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…