Вярвам, че още мога да променя един, пет или петстотин души, каза писателят

Пиша стихове само в краен случай, призна живият класик на българската литература

Стефка Георгиева

Живият класик на българската литература Стефан Цанев и неговите пловдивски читатели се срещнаха в конферентната зала на Народна библиотека Иван Вазов вчера. Мероприятието бе открито от Божана Апостолава, поетеса и издател. Основният повод за поканата на Стефан Цанев бе обявяването му за най-четен автор в библиотеката за изминалата година. Освен това, Апостолова призна, че той е и най-продаваният автор на издателска къща „Жанет 45“. Тази награда е най-обективната, каза Цанев. Другите награди могат да бъдат манипулирани, но с тази не може да се злоупотреби, добави той. „Всеки автор пише, за да го четат. Няма идиот, който да пише и да не иска да бъде четен.“ Това бяха думите на класика, когато бе помолен да коментира повода за днешната сбирка.

Силно застъпени в разговора бяха темите за театъра и поезията. Аз съм преди всичко поет и драматург, каза той. Сподели, че има над 80 негови постановки, които се играят в 20 други страни. Също така в Турция е обявен за чуждестранния автор с най-много представления в югоизточната ни съседка, което няма как да не бъде повод за гордост не само за него, но и за страната ни. Сподели още с аудиторията, че през есента се очаква да бъде премиерата на новата му пиеса „Заговора на Калигула“. Представлението е трябвало да бъде представено през май, но е силно вероятно това да е пиесата, която ще открие новия театрален сезон през есента в София. Относно поредицата си „Български хроники“ Стефан Цанев каза: „В тях улучих нещо случайно и така се получи връзката с читателите.“ Драматургът бе помолен да коментира нашумялото отричане на романа „Време разделно“. Той не даде мнение за това как възприема историческите събития на тази епоха, но сподели, че творбата на Антон Дончев е брилянтна и не може да бъде определена като бездарна, както я нарече Ефрем Моллов преди малко повече от месец.

Любими стихове от поета бяха представени от половинката му- актрисата Доротея Тончева. Със страст и сила в гласа, тя произнасяше редовете, написани от Цанев. Пиша стихове само в краен случай, каза авторът. Не повече от 5 или 6 на година, но не е и нужно. Поезията е есенцията на литературата, допълни Цанев. Нямаше как да не бъде засегната и темата за съвременната поезия, която в по-голямата си част бе обявена като слаба. Божана Апостолова направи не особен лек намек за оскверняването на литературата с днешните свободни стихове, в които липсва каквато и да било литературност, като направи препратка със стих от стихосбирка, която самата тя е издала. Но това искат да четат днес младите и ние им го даваме, коментира Апостолова. Все пак трябва да отбележим тази тенденция в литературната история на страната, добави тя.

„Сезонът на илюзиите свърши…“ Така започва един от стиховете на писателя. Но за него все още не е. „Не е свършил, иначе нямаше да напиша нито ред повече. Все още вярвам, че мога да променя един, пет или петстотин души. Те ще променят други. Живея с тази илюзия и с най-вероятно ще си отида с нея.“

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…