Те ни късат нервите и влияят на взаимоотношенията ни с истинските хора и реалния свят.

Екатерина Стоянова

 Едни от най-популярните игри, които поглъщат живота на хората, които нямат край и понякога дори нямат цел, са игрите във фейсбук. Те са много пристрастяващи и е трудно да се отървем от тях, започнем ли веднъж да играем. Няма спиране! Като започнем от така широкоразпространените пъзели, минем през фермите, ресторантите, градовете и стигнем до слот-машините, покера и другите комарджийски игри, е напълно възможно целият ни ден да мине като секунда, изгубен като игла в сено.  Хората не просто играят, те се вживяват, ядосват се, нервират се, а това настроение се пренася в реалния свят, където влияе на взаимоотношенията в дома, работата, университета, училището, детската градина, стола, улицата, бара и навсякъде другаде. Ако, например, някой е заседнал на 324 ниво в “Candy Crush Saga”, няма буустери и няма излишни пари, които да хвърли по играта, започва онова дълбоко и силно дразнение, онзи яд, който чопли душата му и лази по нервната му система. Така човекът се вглъбява в играта, повтаря, потретва опитите да мине нивото, но все не успява и не успява. Отива на ресторант и се ядосва на келнера, защото глупавото ниво е толкова трудно, че вече всички са виновни! Азът му става все по-асоциален и затворен, използва всяка възможна секунда, за да си включи играта и да получи най-накрая така дългоочакваното задоволство от минатото ниво. Междувременно не си върши работата добре, защото е невероятно разсеян. Вярно, игрите развиват мисълта и съсредоточеността, но понякога ги отнемат и концентрират върху себе си. 

Ще ви изброя 5 от игрите, които описвам и от които аз и много мои познати едва  се отървахме. Това НЕ е реклама! 

1.Candy Crush Saga – класическа форма на пъзел игра, от рода на Bejeweled, в която различни „специални бонбони“ се свързват и разбиват /поне 3, като при свързването на повече, се получават по-специални бонбончета с ефекти/ и целта може да бъде различна – да се съберат определен брой бонбони от 1 цвят, да се съчетаят, да се извадят известен брой череши и жълъди, да се достигне определен брой точки за време или брой ходове и т.н. и т.н. Играта има повече от 1500 нива и производителите не спират да създават нови, които да задържат вниманието ви и да глътнат парите ви, ако сте достатъчно зарибени. Разбира се, играта може да се хакне, стига да знаете как. Така вие нареждате цветни бонбони, чупите ги, събирате ги, разни шоколади и бомби ви пречат – пълна бутафория, която изглежда ужасна, но е изключително трудно да бъде изоставена. 

2.Slotomania – известна по цял свят, играта с поне 50 различни ротативки е напълно безсмислена. Ротативка онлайн? Защо? Въртят се символи, печелят се виртуални пари, бонуси и „безплатни врътки“, както ги наричат приятелите ми, после всичко спечелено се губи, защото, да не се лъжем, в комара е така. И ето – на помощ идват офертите на собствениците, които предлагат определен брой виртуални пари за определена сума от реални пари, точат сметките на хората, а хората губят и виртуалните си парички, купуват си нови и ето ви един затворен кръг. Дори не е по-добре от истинско казино, защото пак се харчат пари, пак се трупат нерви, пак се губи време.

3.Игрите тип Покер – същата работа като при Слотомания, само че покер. Изпиват енергията на хората. Случвало се е да поканя приятелка вкъщи и тя цял ден да се изгърбва пред компютъра ми, играейки покер във фейсбук. Онлайн комар! Нищо повече няма да напиша.

4.FarmVille – създавате си ферма, отглеждате животни, зеленчуци и плодове, купувате си мелници, украси, ходите „на гости на съседите“, поливате и т.н. – всичко, което можете да направите на село /ако имате такова/, помагайки на вашите роднини там. Но защо да садите истински домати и краставици, като може в интернет? Естествено – там също се искат реални пари, за да бъдат закупени специални виртуални платежни средства, с които могат да се закупят 1 камара глупости, които няма да ви бъдат полезни с нищо. Не съм хейтър, но съм твърдо против губенето на време, пари и нерви с подобни игри. От личен опит знам колко са завличащи и се радвам, че се отървах.

5.Dragon City – подобно на горното, само че си отглеждате дракони. Купувате им хабитати, купувате драконите, купувате място за размножаване, където, разбира се, размножавате драконите, после ги храните, те ви дават пари, с тях купувате други дракони и междувременно – специални камъни, с чиято помощ драконите да ви дават повече пари, с които да купувате... до безкрай. В този фентъзи свят на приказни същества, за които всяко дете мечтае, също можете да изхарчите реалните си парички. С тях ще купите специални дракони и украси, а може и цели острови, които да населите... и да си изгубите времето.

Има още много игри, производни на посочените, а и различни, които изяждат времето и стават заместители на истинския живот, истинските приятели, истинските приключения. Вместо тях, всеки може да излезе на разходка в природата, където може да се порадва на истинско 3D качество на картината и невероятно реалистични звуци! 

Игрите са нещо прекрасно, стига да не отнемат живота. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…