Незавършил филолог, незавършил журналист и незавършен писател. С това завършва тази кратка автобиография

Паулина Гегова

"Младостта е най-хубавото състояние, защото е отказ от Егото". Под този надслов премина премиерата на стихосбирката на Константин Трендафилов "За кого се сещаш, когато се сещаш за някого", представена снощи от самия него, в компанията на големият поет, писател и драматург - Недялко Славов. 

Любовните стихове на Трендафилов събраха десетки романтични сърца под един покрив и макар че представителите на нежния пол доминираха и преобладаваха с много, все пак имаше и няколко члена на силната половина, които стоически отбраняваха присъствието си и правото си да слушат поезия, независимо, че е любовна. 

Константин е син на голямата поетеса и писателка Кристин Димитрова и на литературният критик и преводач Владимир Трендафилов. С тази стабилна основа зад гърба си е напълно естествено, че младият мъж е развил страст към писането и в един момент решава да сподели своето творчество със света. Прави го чрез социалните мрежи, създавайки собствен блог с интересното име "Мърлявият блог на един спретнат човек", които бързо набира популярност. Само след две години, той изкарва и първата си стихосбирка, издадена от Жанет 45, а интересът към него не само като поет, но и като личност е изненадващо голям. Клуб "Библиотеката" бе доказателство за това. Пространството буквално се пукаше по шевовете не само от тела, но и въздишки, съчетани с ръкопляскания след четенето на всеки стих. 

Самата книга, Константин започва да пише преди три години, с челно стихотворение на първа страница "Еволюция". Както то, така и всички следващи са посветени на тази червена, а понякога и черна енигма любовта, под най-различна форма. Не само към отминали трепети, но и към собствената му майка, която е най-важната жена в живота му. 

Най-голямата ми гордост е, че родителите ми не се срамуват от мен, сподели младият талант, като допълни, че ако хората харесват неговите стихове, то направо ще се влюбят в тези на родителите му или на Недялко Славов. 

Като заговорихме за влюбване, хубавият поет мечтае вечно да е влюбен. За почитателките му ще споделим още, че е зодия стрелец, а любимият му цвят е белият. Зад това има доста задълбочено обяснение и то е, че от известно време се интересува от будизъм. Впечатлен е колко много се различават погребалните им ритуали от нашите. Ако тук всичко е мрачно, тъжно и черно, то в онзи район, в онези вярвания, когато изпращат близък в отвъдното, всичко е изпъстрено със светлина и белота. А и, в крайна сметка, Трендафилов пише в стил бели стихове. 

Пиша в бели стихове защото е по-лесно, пошегува се той, след което допълни, че просто не обича ограниченията на римата, пунктуацията и прочее. 

От една година работи и върху роман, който се очаква да излезе... незнайно кога. Още не е готов, а Константин не иска да пришпорва и да бърза. Когато и да е, сме сигурни, че няма да бъде подминат с лека ръка. До тогава ще четем стиховете му и ще си представяме, че са посветени на всяка една от нас.

Очаквайте продължение с интервю от Константин Трендафилов

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…