Дойде време на един от най-впечатляващите и разнообразни световни празници – Хелоуин -келтският празник, в който границите между живите и мъртвите се отварят. Денят на задгробния живот и кошмарите. Ден, в който всичко е възможно, въображението работи на пълни обороти, а навсякъде се разхождат деца със светещи тикви. Ден, в който да открием тайните си, тъмни страни и да ги изкараме наяве.

Представяме ви суеверия, които са активни не само през октомври, но и през цялата година. Има чисто традиционни, но има и такива, които са станали световно известни и по всички държави се спазват, поне от вярващите в поличби. Предлагаме ви 13 от най-популярните. Да, числото също не е избрано случайно.

Пълнолуние – И до ден днешен хората са силно убедени, че когато луната е пълна не могат да спят. Тази им силна теза може и да не е реална, но психиката до толкова вярва в сказанието, че сами не си позволяваме да спим при пълнолуние. Всъщност, с луната са свързани много митични вярвания от тъмните науки, като връзката между нея и вълците, вампирите, вещиците и всякакви мрачни същества. Подобни се наблюдават най-вече в окултните религии и книгите по демонология или художествената литература в жанр хорър и фентъзи. Вярва се, че Луната дава сила на всички нечисти създания, които излизат при пълнолуние и вселяват страх.

666 – Числото на Дявола! Трите цифри са еталон за отвъдното, за лошото и пагубното. Науката и религията така са развили теорията, че това е числото на Сатаната, че няма момент, в който да не се говори за и да не се спомене то, заедно с обърнат пентаграм, паднали ангели и 9-те кръга на Ада. Трите 6-ци са неизменен елемент на всички поклонници на Луцифер и присъстват във всеки един ритуал, свързан с неговото почитане или призоваване.

Счупено огледало – На лош късмет е ако счупиш огледало, или поне така разправят. Носи 7 години нещастие, най-вече в любовен аспект. Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си да не е чупил огледало. Дали поверието става реалност, не можем да кажем. С огледалата, както и с луната, положението е пипкаво. Може би първоизточникът на това суеверие е вярването, че когато някой от дома почине, всички огледала трябва да се покрият.

Счупен прибор – В разрез с горното обяснение, ако човек счупи чаша, чиния, купа или друг подобен предмет, то тогава ще му върви на щастие. Счупеното носи късмет, казват възрастните и за това сигурно си има обяснение. Най-позитивното е, че просто не бива да се кахърим за такава дреболия. И докато от една страна ни е яд, че сме се разделили с любимата си чаша за кафе, от друга страна се усмихваме и си казваме „ Какво пък, на късмет е“.

Чадър – Абсолютно забранено е да се отваря чадър в затворено пространство за суеверните. Дори тези, които не вярват, избягват да го правят, защото е признато от цял свят, че това е на нещастие. Дали това важи и за моментите, в които трябва да ги разгърнем, за да изсъхнат обаче? Става един интересен сблъсък на разбирания, или може би суеверността е избирателна така, както ни е угодно.

Паяци – Общоприето е, че ако имаш паяк у дома, то те очакват гости. Това поверие е малко абсурдно, защото всички сме се сблъсквали с паяжините в къщите си и по тази логика, те трябва да гъмжат от хора. От друга страна, всички приютяваме близките и приятелите си, но дали малките животинки са виновни за тези битови ситуации?

Петък 13 – Поредният демоничен елемент! Всички хора на тази планета свързват датата с лоша поличба. Това е денят на демоните и вещиците. Тогава пируват, тогава е техният празник и е странно, че Хелоуин не се празнува на 13-то число от месеца. Когато 13-тия ден се падне да е в петък всички го забелязват. Дали на шега или на сериозно, но го отбелязваме в мислите си или в разговорите с околните. Смята се, че в такъв ден нещо лошо ще се случи, защото дяволите ни наблюдават и си играят с нас. Други пък, които тези неща не ги интересуват, се радват когато дойде петък 13, особено ако имат рожден ден или друг важен повод.

Минаване под стълба – Казано е, че да минеш под стълба е на лош късмет. Горките сценични работници и строители, сигурно постоянно са нещастни. Шегата настрана. Идеята поизлиза от християнството. Учудващо, но е истина. Оказва се, че по някакъв начин стълбата е метафора на триединството или с други думи Светата Троица и когато се мине под нея, то се разваля. От там тръгва и суеверието, че носи нещастие.

Червени коси – В средновековието, че и още по-назад, суеверието за червените коси е било едно от най-ужасяващите. Вярвало се е, че всяка жена с червена коса е вещица. Обвинение, бягащо от всякакви доказателства и логически обяснения, но на инквизицията това не й е пречело. Тя на драго сърце е обесвала всяка заподозряна с краката надолу, или като са я хвърляли в реката със завързана за глезените тежест. Смятало се е, че ако осъдената изплува е вещица, а ако не е невинна, но така или иначе губи живота си, така че каква полза. Друг ужасен метод е горенето на клада. Ловът на вещици в Европа е бил зверски, а процесът срещу Салемските вещици е прочут по цял свят.

Подсвиркване – На лоша поличба е да се свирка в закрито помещение. Суеверието дори излиза извън границите на религия, като стига и до чисто професионално. Най-виден пример за това е при хората, които се занимават с изкуство. Има вярване, че е забранено свиренето докато си на сцена, защото публиката ще те отсвири в края на спектакъла.

Хляб – Прието е за грешно хлябът да се оставя с изпъкналата част надолу. Смята се за неуважение към Христос, че от някои се приема дори като грях, за който ще бъдеш наказан. Тук християнската религия се е намесила много силно, щом дори нерелигиозните хора спазват този навик, защото нещо подсъзнателно не им позволява друго. Също така е грях да хвърлиш хляб. Хлябът се смята за едно от най-свещените и чисти неща и към него трябва да се подхожда подобаващо.

Гробища – Силно и доста страшно твърдение е, че не е хубаво да се ходи на гробищата в полунощ, защото тогава излизат да скитат душите на умрелите. Много хора могат да изгубят ума си ако решат да експериментират със смелостта си, заради флуоресцентните изпарения, които излизат от гробовете. Аномалията има научно обяснение. Специалистите вярват, че се дължи на фосфорът, който се отделя от разлагащото се човешко тяло. Въпреки това, зелените цветове в пълен мрак и то на такова място, могат да разтуптят сърцето и да изправят косите, придавайки мистична натура на случващото се.

Черна котка – Без бял котарак! Черните котета са дискриминирани от много суеверни хора. Тя бягат от тях като дявол от тамян. Ако някоя им пресече пътя, се почват едни тюхкания, едни кършения на пръсти и ритуали за изминаване на същия път на заден ход, за да се спасиш от нещастието, което иначе ще те застигне. Това поверие има няколко корена. Един от тях идва от египетската митология, където котките са били почитани почти като богове и се е вярвало, че имат магически сили. Друг корен е, че котките са най-добрите приятели на вещиците и правят злини. Особено черните, защото цветът е цветът на Сатаната. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…