Дните се наричат още Вълча Богородица

Вълчите празници поставят началото на най-дългите нощи в годината

Вълчите празници започват на 11-ти ноември, на деня на Св. Мина, който се приема за покровител на зверовете. Известно е, че вълчите нощи са най-дългите нощи в годината, като за най-опасна се смята последната, наречена Куцулан на вълкът единак, водач на глутницата. Неговият недъг се превърнал в ефект и възбуждал страхопочитание в останалите членове на групата. Той никога не вървял наедно с глутницата. Някои българи са вярвали, че носи късмет и благоденствие, затова кръщавали децата си на него.

Преобладаващо дните са 10 и се наричат още Вълча Богородица, като се вярва, че има три Богородици, сестри – Малка, Голяма и Вълча.

Като тотем животното се приема, че стои на границата между двата свята – нашия и отвъдния. От кожата, зъбите и ноктите са се изработвали много амулети за защита.

В миналото по време на празниците са се спазвали определени обичаи и традиции, за защита от така опасния за хората и стадата, вълк. Името му не се споменава. Освен името на животното е забранена част от домакинската работа. Жените не трябва да работят с вълна, остри предмети, защото те са метафора на вълчи зъби. Ножиците не се отварят, а на връх празника се връзват и се крият, за да не ги намери някое дете и да ги отвори. Забранена е и изработката на нови дрехи, защото хората, които ги носят ще бъдат изядени от зверовете.

В някои райони жените мажат огнищата и вратите с кал. Ритуал, съпроводен със заклинание, с което замазват очите и устата на вълка.

В пловдивска област жените отивали в кошарата и зашивали една за друга предната и задната пола на ризите си. Така все едно също зашиват устата на животното.

Питите също са част от обредите, като изобразяват кошарата, пълна с домашни животни, а пепелта в огнищата не се хвърля докато не минат празниците. От страх, в миналото хората са избягвали да излизат навън след залез слънце.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…