Момичетата от СКИС „Немезида” се прибраха у дома с 25 приза

Спечелиха квоти за олимпиада в Москва през април

Велина Панова стана лице на сръбското министерство на отбраната

Паулина Гегова

В Пловдив има много артистични школи, а най-добрите винаги се открояват както на национално, така и на международно ниво. Международни състезания и фестивали се провеждат всяка година в много държави, а момичетата от Сдружение за култура и спорт „Немезида” са участвали и са се връщали като победители не веднъж. Последният танцов фестивал, в който групата от 8 момичета се състезаваше, беше първата по рода си Балканска танцова олимпиада в Белград, Сърбия и се проведе от 28-ми до 30-ти октомври. Танцьорите са участвали в 14 категории, изправяйки се срещу конкуренция от Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Украйна, Русия, Беларус и България. Пловдивската група е единствената от 8 човека, всички останали са били от 30 нагоре и все пак те грабват цели 25 приза, много от тях на I-во място.

Момичетата Велина Панова, Джорджия Нямова, Християна Вълкова, Анна Атанасова, Дани Йорданова, Ивайла Хаджиева, Ивана-Мария Милушева и Теодора Тенева са преди всичко тийнейджъри и ученици. Председателят на СКИС „Немезида” и техен хореограф – Мариана Данева държи изключително много на тяхното образование и развитие не само като танцьори, но и като личности.

Тези момичета са от 10 години при мен. За да се стигне до такива високи постижения са вложени максимални усилия. Те са всеки ден в залата, дори и във ваканционния летен период. Репетират, работят по репертоари, всеотдайни са. За да си танцьор сам трябва да си налагаш инквизиция. Това е постоянен тежък физически труд. Ние работим по академичен стил, както се казва по учебник и изисквам от тях съвършенство, обяснява преподавател Данева.

Заради повече от доброто си представяне, момичетата си заслужиха място за участие на танцувална олимпиада в Москва, която ще се състои април месец, 2017-та и в нея ще се състезават трупи от цял свят.

Освен с медали и квоти, момичетата си тръгнаха от Сърбия и с още една гордост. Солистката Велина Панова е избрана за лице на сръбското министерство на отбраната.

Те са уникален колектив – вършат всичко заедно. Има много голяма възможност да израснат в техния професионализъм. Те са и много умни. Всички до една са в елитни пловдивски гимназии и успяват да съчетават училището с танците. Благодарна съм както на тях, така и на семействата им, че ме търпят. Работи се не само с тях, но и с родителите, защото те трябва да разберат цялата идейна концепция и накъде ги бутаме, допълва Мариана Данева.

Така пловдивчанките се завърнаха у дома, защитавайки таланта на българите и доказвайки, че с много амбиция и труд няма невъзможни за покоряване върхове.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…