С героинята ми си приличаме по това, че и двете искаме да имаме деца, призна актрисата

Усилено репетира ролята на Мила от "Полите на Витоша", не може без следобеден сън и силно се вълнува от всяка роля на Светлана Янчева

Истински триумфално закриване на 18-та Сцена на кръстопът преживяха всички в Дома на културата "Борис Христов" преди няколко вечери. Диана Добрева, заедно с трупата на армейците, от мрачната трагедия на Федерико Гарсия Лорка за любовта и майчинството е сътворила театрален шедьовър. Една трагедия с горещи страсти от родината на Сервантес прикова публиката в залата и нищо не бе в състояние да измести вниманието й дори за миг.

Добрева бе помислила за всичко – от призрачните декори, през въздействащите костюми и мистична музика, до силните послания на пиесата. Самата тя определя този спектакъл като "едно катарзисно преживяване" и пояснява, че "в нашето време е много важно да къпем душите си в някакво изкуство".

Радина безспорно се превърна в звездата на вечерта и за пореден път изуми с органичната си и истинска игра. Не е случайна и оценката на Диана Добрева за Кърджилова - "слава Богу, не се заблудих, че Радина има потенциала да изнесе на плещите си тази роля, защото този спектакъл е много труден, за всяка актриса".

Успехът на спектакъла се дължи, както на отлично партньорство на Веселин Анчев, така и на целия актьорски ансамбъл от Театъра на армията - Мимоза Базова, Гергана Данданова, Стефка Янорова, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Екатерина Стоянова, Борислава Костадинова, Милен Миланов и Диана Добрева.

Радина Кърджилова за ролята й на Йерма, за книгите и Пловдив пред КАПАНА.БГ и Анелия Дракова.

Къде те сполетя предложението на Диана Добрева да бъдеш нейната Йерма?
Стана случайно. Тя гледа представлението на Николай Ламбрев - "Бандитска опера" и ми сподели, че иска да направи спектакъл с мен. И съм и изключително благодарна, че ми даде тази прекрасна възможност и ми се довери.

Кой е най-вълнуващият ти спомен от запознаването ти с текста на пиесата?
Уплаших се. Мислех си, че няма да мога да се справя. Задачата и изискванията бяха много високи. Всичко е в поетика и с Диана бягахме от рецитала и търсехме възможно най-убедителното и естествено говорене на сцената. Пиесата е много сложна от гледна точка на физическото и психическото натоварване. Но се надявам да сме успели.

Как минаха репетициите и кое ти беше най-трудно?
Най-много ме затрудни това да бягам от рецитала, както и да издържа на напрежението.

Прекрасно се справяш и с хореографията в спектакъла. Измори ли ви много Таня Соколова?
Не, беше изключително приятно. Тя, заедно с Петя Диманова, направиха чудеса.

По какво си приличате с Йерма?
По това, че и двете искаме да имаме деца...

С Веселин Анчев си партнирате за пореден път. В "Йерма" той отлично се превъплъщава в образите на Хуан и Виктор. По-лесно ли ти е да играеш с него, след "Декамерон" и "Бандитска опера"?
Да, разбира се. Весо е работлив и всеотдаен партньор.

В едно интервю споделяш, че искаш да играеш като Деян, а именно, като излезеш на сцената, да я погълнеш цялата. Осъзнаваш ли, че си го постигнала с ролята ти на Йерма?
Не, имам още много да уча. Това превъплъщаване беше една прекрасна възможност да преоткрия себе си и да заобичам още повече това, което правя.

Как би обяснила това, което правиш /работата си/, на едно малко дете?
Като питаш едно дете кое му е най-любимото нещо и то ти каже, че най-много обича да си играе. Така сме и ние, актьорите - едни пораснали деца. И ние най-много обичаме да играем. А и във ВИТИЗ, това беше една от най-първите ни задачи - да имитираме деца, а те са най-чистото нещо.

Коя е актрисата от родната ни сцена, която истински те вълнува, всеки път, когато я гледаш?
Светлана Янчева.

Камерата определено те обича, но на сцената си органична и много искрена. Кино или театър, ако ти се наложи да избираш?
И двете. Но театърът носи много повече... и винаги ще носи много повече живот.

Всичко наред ли е в "В полите на Витоша"? А знае ли се, кога ще те гледаме в "Когато Айседора танцуваше"?
За "Полите на Витоша" всичко е наред, започнахме репетиции на сцена, а за "Айседора...", не мога да кажа нищо.

Коя книга стои на нощното ти шкафче?
К. Г. Юнг - "Автобиография. Спомени, сънища, размисли", романът на баща ми, "Йерма", "В полите на Витоша", стиховете и писмата на Яворов до Мина Тодорова.

Кое е мястото, за където винаги би тръгнала, без много, много да му мислиш?
Няма значение кое е мястото, важното е да е с топъл климат.

Любимият ти момент от деня?
Следобедният сън.

Как си почиваш? Какво те зарежда, разсмива, вдъхновява?
Любимите ми хора... и кучета...

Последният подарък, който направи или получи?
Днес портмоне от Деян, защото моето се скъса.

Като какъв човек се определяш? Мото или цитат, близък до твоята философия за живота?
"Без значение дали съм роден, или не, дали съм живял, или не, дали съм умрял или почти умиращ, аз трябва да продължа да правя каквото винаги съм правил, без да знам какво е това, което правя, нито кой съм, нито къде съм, нито дали съм". Самюел Бекет

Обичаш Пловдив, защото…?
Защото има уникален Стар град, защото Деян ми е разказвал за Крикор Азарян и защото е град на Изкуството.

Пожеланието ти към читателите на KAPANA.BG?
Пожелавам Ви ЗДРАВЕ, СИЛИ И НЕБЕСНО ОЗАРЕНИЕ.

Радина Кърджилова е родена на 17 юни 1986 година. През 2009-та завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност актьорско майсторство в класа на проф. Пламен Марков и Ивайло Христов. От 2012-та е част от трупата на Театър "Българска армия". Има роли и в постановки на Сатиричен театър "Алеко Константинов", Модерен театър, Драматичен театър Пловдив, НАТФИЗ и Театрална работилница "Сфумато". В първия филм, в който се снима, е още ученичка.

Роли в театъра: Гърлийн в "Самотният запад" от Мартин Макдона, реж. Людмил Тодоров; Малкият Христос в "Пухеният" от Мартин Макдона, реж. Стайко Мурджев; Соня в "Живот в три версии" от Ясмина Реза, реж. Ивайло Христов; Мари в "Заболяването младост" от Фердинанд Брукнер, реж. Пламен Марков; Лора в "Стъклената менажерия" от Тенеси Уилямс, реж. Григор Антонов; Хъни в "Кой се страхува от Вирджиния Улф" от Едуард Олби, реж. Красимир Спасов; "Декамерон" по Джовани Бокачо, реж. Диана Добрева; Жулиета в "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир, реж. Николай Ламбрев - Михайловски; Божана в "Железният светилник" от Димитър Талев, реж. Асен Шопов; Поли в "Бандитска опера" по Джон Гей, реж. Николай Ламбрев - Михайловски; Йерма в "Йерма" по Ф.Г.Лорка, реж. Диана Добрева.
Роли в киното и филмови продукции: Надире в "Последният бей на Балканите"; момичето в "Пустинният бегач", реж. Григор Лефтеров; булката в "Покрив", реж. Бойко Боянов; Беки в "ТИЛТ", реж. Виктор Чучков; Сиана в "Стъклен дом", реж. Димитър Гочев; Елена в "Досието Петров", реж. Георги Балабанов.
През 2010-та получава наградата "Мара Нонинска" за дебют.
Баща й е художникът Христо Кърджилов, а майка й Гергана работи в Столичната градска библиотека. Има и по-малък брат Димитър.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…