Как се достига от ъндърграунда до Каварна Рокс

Downer Kill  записват вокалните линии на дебютното си EP в гардероб

Стефка Георгиева

Downer Kill са вече добре позната банда не само на пловдивската публика, но и на почитателите на кор музиката в цялата страна. Успях да се срещна с всички от групата преди тяхно участие в Пловдив. Ето какво ми разказаха те.

Ирина разказа, че групата съществува от 4 години, но в този състав са от година и половина. Сменяли са вокалисти, басисти и китаристи, докато се е събрал този екип. Инициаторът се оказа Емо, който е дал и идеята за групата. Той сподели, че от малък е искал да има банда и ето – има я. Първият им концерт е бил на Хелоуин 2011 година в Stage 51.

Вокалистът им – Любчо, се е присъединил по-късно към формацията. Открили са го съвсем случайно на едно прослушване за талант. Групата е трябвало да свири на училищно тържество, там са открили Любомир и са му предложили да се хваща микрофона.

С особен ентусиазъм разказа за участието си на Каварна Рокс миналата година. Най-голямата сцена, най-голямото свирене, най-голямата публика – всичко най им е било до този момент. За пръв път можех да тичам на сцената, беше широко и пак успяхме с Ирина да се пребием, смее се Любчо. При тях явно се е получило нещо като традиция да се пребиват и удрят на сцената.

За да достигнат до голямата сцена, Downer Kill са участвали в конкурс – Black sea battle and the band. Изпратили са парче, което е било одобрено, а следващата фаза – батълите в София… Ами то май стана ясно – разбили са ги! След миналогодишното им представяне, следващият месец отново ще разцепят публиката в Каварна, защото те пак ще бъдат там! Интересно е как са пили зелена румънска ракия… всъщност все още не са сигурни какво точно е било това чудо.

В началото на месеца бандата представи дебютното си EP. В развитието на всяка група идва момент, в който издава нещо, споделя Любомир. С писането на музика основно се занимава Емо, а Ирина пише текстове. Емо направи всичко за това ЕР, споделя Любо. Във всяка една група е добре да има едно главно лице, което да застава зад музиката, а другите да допринасят и добавят пластове, при нас Емо е главното лице, казва Крис. Интересно е как се правят записите и къде – у Емо. В момента сме във време, в което цялото миксиране и записване можеш да го получиш сам, споделят момчетата. Първата си песен са записали в студио F1 в Пловдив, което им е било подарък. След това като награда от конкурс печелят запис в София. Оказва се, че групата не е давала пари за записи, което за тях е много важно, имайки предвид, че са учащи.

Записите на бандата винаги текат различно, на различни места и е забавно. Интересно е как вокалните линии се записват в гардероб. Супер учудващо ми беше как се получава толкова добро качество на звука. Отваряш гардероба, слагаш микрофона вътре, а дрехите  поемат акустиката на стаята – пак по идея на Емо.

Downer kill доказват, че има ли желание – има и начин. Момчетата и красивата Ирина не спират да работят. Какво следва оттук-нататък – остава да разберем.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…