Музикантът е нетърпелив да представи пред пловдивчани акустичния проект на групата със струнен квартет САПАЕВ

Напоследък с момчетата работят по предстоящ албум, който ще излезе през септември. За есента планират и национално турне, заедно с P.I.F.

Свилен Ноев се ражда в Габрово, в деня, когато празнуваме независимостта на България, но самият той се чувства зависим от три неща: любовта на Невена, щастието в очите на Свилен Ноев младши и музиката, която прави с момчетата от ОСТАВА.

Свилен се присъединява към група ОСТАВА през далечната 1995 година. Успехите с групата са толкова много, че няма да ни стигне мястото да ги изброим, но няма как да не отбележим някои от тях: през лятото на 2006-та, Остава подгряват Ladytron на техния втори концерт в България. Няколко месеца по-късно свирят преди Иън Браун, като част от огромната световна кампания MTV EXIT срещу експлоатацията на човешки труд и трафика на хора. Следват два гига в Брикстън Телеграф в Лондон. Бандата подгрява звезди като Пласибо и Лени Кравиц при гостуванията им в София. Освен многобройни концерти в страната и гигове в различни европейски държави, група Остава е взимала участия в едни от най-големите рок фестивали в Европа, включително SZIGET [Унгария], EXIT [Сърбия] и EUROPEAN CLUB NIGHT [Германия], BEST FEST [Букурещ], на главна сцена на SPIRIT OF BURGAS, ELAVATION.

В края на 2014-та, излиза парчето "Океан", последвано от видеоклип към него, в който главен герой е синът на Свилен Ноев. Няколко месеца по-късно, в началото на тази година, Остава започва нов акустичен проект, включващ серия от концерти из цялата страна със струнния квартет Сапаев. След три дни, на 26 юни, Свилен ще се срещне за пореден път с пловдивската публика. Концертът е на летни сцени Конюшните на царя, където ОСТАВА ще се появят със струнен квартет САПАЕВ и Михаил Шишков – пиано & педъл стийл китара.
Днес, между репетицията с групата за албума, Свилен успя да отговори на въпросите на Анелия Дракова за KAPANA.BG.

Как ти минава лятото, Свилка?
Записваме песни с групата. Имаме няколко концерта с квартет Сапаев - на 26 юни в Конюшните на царя и на 25 юли на сцената на Летния театър във Варна, както и доста самостоятелни.

Кой е твоят начин да презаредиш батериите?
Презареждам, като ходя на места, където да си Свилен от Остава не означава нищо.

Къде обичаш да прекарваш ваканциите?
Лятото ще прекарам между Стара Планина, каравана на морето, Гърция и София.

Преди малко повече от 5 месеца, на 20 януари, имахте концерт в театъра на Хасково – акустичен, заедно с Мишо Шишков и квартет Сапаев. Вечерта се превърна в интимна, с красива музика. Как се роди този проект?
Идеята я имахме от доста време, но я реализирахме сега. Квартет Сапаев са много добри музиканти и с тях се работи много лесно, а е и доста забавно. Мишо Шишков е страхотен приятел и музикант, помага в аранжиментите и обогатява звука.
Иначе, на концерта ни в Хасково, емоцията беше страхотна. А и синът ми излезе на сцената, по време на песента Океан, всички започнаха да пляскат и на него толкова му хареса, че излезе още няколко пъти.

Кое е най-важното, което научи, покрай репетициите със струнния квартет?
Щастлив съм да бъда нещо като диригент на 10- членен оркестър, усещането е страхотно и в същото време много отговорно. Мисля, че от този тандем печелим и Остава, и квартет Сапаев, и публиката.

Как минаха общите ви концерти с P.I.F., особено този в Берлин?
С P.I.F. имахме 3 страхотни общи концерта, имаме идея да направим общо турне през есента.

Кой диск се върти в плейъра на колата ти напоследък или предпочиташ да слушаш радио, докато пътуваш?
В колата ми има един диск с демо записи, които съм си записвал. Слушам ги от време време и така преценявам коя от тях си струва. Когато пиша текстове не слушам никаква музика, много ме разсейва. Почти не слушам музика последните месеци.

С кои световни изпълнители би се качил на една сцена, записал песен или тръгнал на турне?
Определено искам да се кача на сцената на U2, Rolling Stones, Radiohead, Blur, Morrissey. Иначе бих записал песен с РаЖа, KINK, Белослава, Теодосий Спасов, JP3 и още няколко страхотни артисти.

Как разбира това, което правиш /работата ти/, малкият Свилен?
Синът ми казва, че песента Океан е негова. Скоро една жена казала на Невена [жена ми], че е по-известен от баща си. Не мисля, че го интересува какво правя, докато получава любов и подаръци в големи количества.

Последният подарък, който направи или получи от любимата ти Невена?
Най-големият подарък, който съм получил от Невена е синът ни Свилен, а иначе, за рождения ми ден, постоянно ми прави страхотни изненади, като това да ми подари китара Гибсън. А за това, какво е получила последно тя - кашмирен шал, надявам се, че й харесва.

Любимият ти момент от деня?
Събуждането, когато и да е то. Нощта ми е по-любима от деня, мисля по-спокойно и не се разсейвам. Идеалното време за писане на текстове е нощта.  Напоследък пиша текстове за албума на Остава, който трябва да излезе през септември.

Посланието, което искаш да стига до феновете на ОСТАВА, докато слушат вашите песни?
Посланията са много, не искам да уча хората какво да харесват в Остава, нито да обяснявам текстовете. Ще бъда щастлив, ако хората разбират, че сме много искрени в това, което правим.

Обичаш Пловдив, защото…?
Обичам Пловдив, защото голяма част от младите хора обичат изкуството и му се наслаждават.

Лятното ти пожелание към читателите на KAPANA.BG?
Пазете се от пошлия арт. Консумирайте качествено изкуство постоянно.

Входът за концерта на предварителна продажба е 10 лева – в мрежата на eventim.bg, а в деня на концерта - 15. Началото е в 21:00.
Каси: Мюзик център - ул. Отец Паисий 3, НА ТЪМНО, USIT COLOURS, ТЕХНОМАРКЕТ, OMV, Пикадили в Mall Plovdiv.
http://www.eventim.bg/.../ostaba-feat-strunen.../event.html

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…