Музикантът идва в Пловдив с три от бандите на лейбъла Homeovoxmusic, чийто основател е. Въпреки сериозните си ангажименти, Жоро успя да се ожени за любимата Снежина, с която си казаха заветното "Да!" миналата неделя.

Напоследък съчетава работата по нов албум с ОСТАВА, предстоящ да излезе през септември, акустични концерти на бандата със струнен квартет Сапаев и писането на театрална музика. Предстои им съвместно национално турне, през есента, с момчетата от P.I.F., с които в края на май, имаха три успешни концерта – в София и Берлин.

Homeovox e музикален проект на Георги Георгиев - основател и китарист на група Остава, както и продуцент на лейбъла Homeovoxmusic. През 2014-та излиза първият сингъл "Изгубен", последван от видеоклип към него. В момента тече работата по записите на първия им албум, както и по лайв версиите на песните. Стилът на Homeovox е интересна и въздействаща смесица от инди рок и електро.

В петък, на 24 юли, се очертава нещо като мини фест на групи, които тепърва набират скоророст. Три от бандите на лейбъла Homeovoxmusic ще се качат на летни сцени Конюшните на царя, за да представят пред пловдивчани съвременен и качествен рокендрол. В една вечер Старият град ще чуе авторската музика на Bears & Hunters, Jin Monic и Homeovox, както и кавъри на любими изпълнители.

Днес, преди репетицията с момчетата, Жоро успя да отговори на въпросите на Анелия Дракова за KAPANA.BG.

Как ти минава лятото, Жоре? Въпреки многото концерти, успя да се ожениш за любимата ти Снежина. Бил ли си по-щастлив някога?

Хаха, първо не се наемам да давам определение за щастие, най-малкото, защото е много силна и кратковременна емоция. Виж, обичта е друго нещо, макар че се познаваме от скоро, мисля се намерихме със Снежина и освен, че има любов, има и осъзната потребност от хармония и път, който трябва да извървим заедно, а да чувстваш съпричастността на човека до тебе е велико.

Ако последният ти 18 юли е песен, какво ще е заглавието?

Първо ще се роди песента, после заглавието е лесна работа. 

Михаил Шишков е сред най-добрите музиканти. Какъв е в ролята на кум и успя ли да ви просълзи със словото?

Михаил и съпругата му Лина са прекрасно семейство, супер се обичат, имат две щастливи деца. С Мишо сме родени на една и съща дата, а в периода с Остава се разбирахме много, макар че аз съм по-избухлив на моменти, а той - изключително толерантен. През годините не сме губили връзка, макар че не поддържаме толкова активни отношения, но както каза Лина "се мислим". Освен това, жените ни се харесаха от първия път и ние сме много благодарни, че приеха да ни кумуват. Съжалявам, че не му записах речта... беше страхотна наистина, той твърди, че е импровизирана, аз направо онемях. Премина през някакви истории и минало и завърши с думите: "...Така че вие започвате вашия първи албум, а първата песен от него се казва "Сватба". ?

Как се роди идеята за малката музикална компания за млади независими артисти? Как се спря на HOMEOVOXMUSIC за заглавие на лейбъла?

Бях в изключително тежък личен период, а и имах музикално време. Започнах да мисля какво друго свързано с музика, извън Остава, мога да правя за в бъдеще. Започнах да се озъртам за някакви нови групи, които имат нужда от помощ и подкрепа и естествено ми харесват. Така, по естествен начин, се запознахме с Hayes & Y, My Disorder впоследствие Bears & Hunters, Jin Monic, Mila Robert, с които и до ден днешен нямаме договор, но скоро и това ще стане.??Направихме много семпла и мобилна организация, с още няколко навити и талантливи млади хора: Гергана Семкова ПР, Мартин Стоянов – човекът, който записва всички групи и напоследък участва активно в идеи за аранжименти и целия музикален дизайн, Мариян Дзин - дизайнерът на лейбъла и Петър Иванов, който движи нещата с интернет разпространението на продукцията и така. За една година се случиха супер положителни неща - Hayes & Y ще подгряват Kasabian в Бургас, Bears & Hunters направиха солиден пробив още с първия си сингъл, а сега предстои и официален сингъл и албум на Jin Monic. Аз също събрах малък лайв бенд, за моя страничен музикален проект Homeovox.

Какъв е критерият, по който подбираш бандите в компанията?

Усещането за талант и за бъдеще. Готини авторски идеи. Желанието, отдадеността и все пак - адекватността с времето.

Трудно ли им е на младите музиканти в България без телевизия като ММ? Явно днешните канали за популяризиране на нови лица са различни?

Колкото трудно, толкова и лесно. Всичко се измества в интернет пространството, естествено голям минус е, че няма музикална телевизия за алтернативна и съвременна поп рок музика, макар че напоследък Voice TV пускат такива парчета от бг артисти - Остава, Bears &Hunters, Jeremy?.

Каква е рецептата за хубави песни във времена, в които всеки втори се оплаква, че трудно се прави изкуство?

Хубавата песен си е хубава песен, останалото е бизнес, мениджмънт, екипи, организация.

От кои имена в музиката си се учил през годините?

От много и още се уча от доста по млади от мен. Всичко е натрупване и желание да се откриеш, загубиш ли го, ставаш просто един добър занаятчия, не че е лошо, но специално мен друго ме вълнува.

Кой е най-важният урок за шоубизнеса, който искаш да усвоят момчетата от лейбъла?

Да не мрънкат и да излъчват вяра и убеденост, да бъдат преди всичко личности и после музиканти. Хората имат нужда от водачи, а за да станеш такъв, трябва да имаш здрав задник, защото ще отнесеш много бой по пътя.

Ако си имаш класация с концертите, на които си бил в публиката, кои са най-любимите ти 5?

Кillers, Underworld, Suede, The XX, Ian Brown.

Записи в студио, концерт или създаване на театрална музика – къде се чувстваш повече ти?

И трите неща са ужасно различни и ги обичам..., адреналинът на концерт е незаменима емоция.

Какво е мнението ти за музикалните формати? Би ли избрал подобно начало за кариера, ако си на 18?

Твърдо НЕ. Не ги отричам, но за съжаление не правят творци...

Кой е твоят начин да презаредиш батериите? Къде обичаш да прекарваш свободното си време?

Тенис, планина, вино, приятели.

Ако можеш да повториш живота си, музиката или тениса би избрал за свой път?

Ахаха, музика много ясно, не, че там съм про, но тенисът е за забавление...

Остава вече може да се похвали с много и вълшебни акустични концерти, заедно с Мишо Шишков и квартет Сапаев. Какво научи покрай репетиците с квартета?

Страхотно е да виждаш как песните оживяват с нова сила и придобиват друг характер, това е като възраждане.

Когато пътуваш, пускаш диск на любима банда или предпочиташ да се довериш на музикалния редактор и слушаш радио?

Почти винаги не слушам нищо ?, но понякога надувам яко нещо, за кратко.

Посланието, което искаш да стига до сърцата на феновете, когато слушат песните на ОСТАВА?

Взаимност.

Обичаш Пловдив, защото…?

Защото айлякът му отива най-много!

Лятното ти пожелание към читателите на KAPANA.BG?

Бохемство, интерес към квартала и света!

Георги Георгиев е роден в Казанлък, а като студент в Габрово, основава група ОСТАВА, през далечната 1991 година. Успехите с групата са неизброимо много, но няма как да не отбележим някои от тях: през лятото на 2006-та, Остава подгряват Ladytron на техния втори концерт в България. Няколко месеца по-късно свирят преди Иън Браун, като част от огромната световна кампания MTV EXIT срещу експлоатацията на човешки труд и трафика на хора. Следват два гига в Брикстън Телеграф в Лондон. Бандата подгрява звезди като Пласибо и Лени Кравиц при гостуванията им в София. Освен многобройни концерти в страната и гигове в различни европейски държави, група Остава е взимала участия в едни от най-големите рок фестивали в Европа, включително SZIGET [Унгария], EXIT [Сърбия] и EUROPEAN CLUB NIGHT [Германия], BEST FEST [Букурещ], на главна сцена на SPIRIT OF BURGAS, ELAVATION.

В края на 2014-та, излиза парчето "Океан", последвано от видеоклип към него, в който главен герой е синът на Свилен Ноев. Няколко месеца по-късно, в началото на тази година, Остава започват нов акустичен проект, включващ серия от концерти из цялата страна със струнния квартет Сапаев и специалното участие на Михаил Шишков.

Входът за концерта на Homeovoxmusic е 10 лева, а началото е в 21:00.

Снимки: Нели Куртева и личен архив

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…