Катерина Георгиева

Елица Георгиева не е от онези хора, които ще срещнете на партитата. Не пуши цигари и не харесва съвременно изкуство. Не е изпълнителен директор, управител на галерия, артист продал черен квадрат в платно за цифра пари. Елица е спомен за френската революция, техно инвазията и индийската мъдрост на древните. И това, с което се занимава, го прави достатъчно тихо и добре, така че да си заслужава да изпиете един чай с нея. На веранда. 

Ако 3D киното си има първообраз, то това е тя. И нещо повече, триизмерността е скучна. Елица се побира в много повече от три отредени й от съдбата роли. Защо я смятам за важна ли? Защото сама си пише сценария. 

Мандалите и преждата. До скоро можехте да срещнете Елица в Инкубатор , завихряйки шарена прежда в особени форми. Аз лично не знаех какво е мандала. А мандалата е плетеница- символ на живота- цветни линии образуващи едно цяло. Ето, може би и вие ще научите нещо ново. А според нея правенето на мандали е като самите тях- прекарва те по някакъв тайнствен път на спокойствието и магията, трудолюбието и скритите знаци на цветовете и тяхното съчетание. Ето как и на страничката й с вълшебства „Самоделия“ :  https://www.facebook.com/samodellia/?fref=ts

Фотографията. Или завинаги хванати усмивки. Това е другата голяма любов на Елица. Снима, когато има свободно време между работата, Малкия принц и плануването на следващата тенджеро-среща. И  да, ще кажа забранената за всички артисти дума, защото тя е и домакиня, за ужас на изтънчените Ви уши. И как успява, само една луна знае. А успява- доказват го двата спечелени конкурса за снимка- първият на Нощта на музеите и галериите, вторият на фестивал Беглика. Елица обожава да снима хора- обикновени, бързи, тихи, смешни, тъжни. Прави го без никаква претенция, очакване и компромис. Както всъщност се и живее. 

Малкият принц и независимото образование. Елица е детски педагог по образование и професия. Това оказва някакво влияние над живота й , разбира се, защото от известно време, да речем един тон време, тя мечтае да създаде собствено пространство, където да се среща с децата. Не казвам „учи“, нито „обучава“, защото амбицията й е да развие собствен модел за образование, който да е много по-близък до развитието на отделната индивидуланост на детето- в контакт с изкуството, природата, игрите. Нескрито повлияна от Мария Монтесори и другите революционери, познати вече на теория в България, Елица не се заблуждава, че е единствената. Просто съхранява идеята, че повече хора с тази идея и с малко повече подкрепа ( финансова и колко малко? ? ) могат да постигнат по-добър резултат. От скоро с още две дами стартират инициативата „Багрило“ , която има за цел да организира необикновени рождени дни и случки за деца- не с клоуни и актьори, големи торти и пасти, а с мисия- отново вълшебната дума: да развиват у детето други умения и въображение. На кратко чрез творчески погледи и занимания. Ето и страничката на БАГРИЛО.

След всичко това Елица  е и майка на Малкия принц-разбойник. Пак попитайте луната – „как успява?“- с упоритост и кеф!  

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…