Добинка Табакова взе място в класацията „10 млади композитора, които променят лицето на класическата музика“

Неин албум е номиниран за „Грами“ през 2014-та

Добринка Табакова е новият щатен композитор към BBC Concert Orchestra, заявиха британските медии. "Вълнувам се от поканата да се включа към екипа на Концертния оркестър на BBC като щатен композитор. Репертоарът на оркестъра е изключително многообразен и достига до впечатляващо широка аудотория. Радвам се, че ще имам възможността да работя с толкова велики музиканти за дълъг период от време. Очаквам с нетъпение да стана част от музикалния живот на оркестъра", споделя тя пред англисйките медии. Табакова заема позицията на Гай Баркър и ще работи с оркестъра за период от най-малко 3 години.

Българката е родена в Пловдив, но от 25 години учи и се развива в Лондон. Тя е внучка на големия възрожденец Христо Г. Данов и неведнъж е отличавана заради таланта си. Тя учи в Кралската музикална академия в специалния отдел за юноши, а след това продължава музикалното си образование в Консерваторията „Гилдхол скул“.

През 2011 г. Добринка Табакова печели в Ню Йорк Първа награда на Конкурса за хорова музика „Сорел“. През 2012 г. Фестивалът на три хора, един от наи-старите форуми за класическа музика й поръчва специална Кантата, „Векове на размисъл“.Първият  авторски албум на Добринка Табакова е на световноизвестната немска звукозаписна фирма „ECM Records“ и е номиниран за Грами през 2014 г. в категорията „Най-добър класически албум“.През 2015г. година Табакова е включена сред 10-те млади композитори, които променят лицето на класическата музика. https://theculturetrip.com/north-america/usa/articles/top-10-young-composers-who-are-redefining-classical-music/

Добринка Табакова е една от малкото композитори, които са получавали поръчки от Кралското филхармонично дружество в Лондон. Пожелаваме й успех!

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…