Дъжд, сняг, вятър, жилещи пчели – нищо не ги спира да показват изкуството си

Култовите Pyrotechnix Crew правят десет години творчески вихър

Стефка Георгиева

Ако кажем, че са художници – не са точно. Графити майстори – не само. Талантливи млади хора – не е достатъчно. Те са Васко Лалов, Димитър Механджийски и Тихомир Вачков, за който най-точно можем да кажем, че са много добри в това, с което се занимават. Говорихме с Васко и Димитър. Ето какво ни разказаха те.

Pyrotechnix Crew се сформира преди 10 години и тази година ще отпразнуват първия си юбилей.  Васко и Димитър се запознават през далечната 2004 година на „строежа“, както го наричат те. Това е първото място, на което двамата се изявяват като графити художници и правят първите си стъпки в рисуването по стените. Мястото е паметно за тях през ученическите години. Няма стена на това място, по която да не сме рисували или поне да не сме се тагнали, казват те. На въпроса от колко души се състои крюто, отговарят: „Между един и десет. Не работим само тримата. Рисуваме с доста и различни хора.“

От „бомби“ на случайни места, до мащабни проекти като Рушащата се сцена на големия гръб на Драматичния театър и фасадата на Арт хотела в София, работата им е обширна и непрестанна. За разлика от други графити майстори, които през зимния сезон са в затишие, Митко, Васко и Тихомир продължават да работят. Дъжд, сняг, вятър, жилещи пчели – нищо не ги спира да показват изкуството си. Особено впечатляващ и може би най-мащабният им проект, поне от тези с които съм запозната, е една арена за лазерни игри в София. Два етажа, коридори, тавани, площите преди самата арена – всичко е изрисувано от тях. Сякаш си в една летяща чиния, която е осветена от неоновите лампи и бои. Или може би не е това. За 10 години са събрали толкова проекти зад гърба си, че никак не е лесно да се определи кой е най-мащабният или пък най-добрият. Не случайно много хора, които са запознати с това изкуство, ги определят като едни от най-добрите в страната.

Училища, детски градини, жилищни сгради, електрически табла и гаражи – всичко паднало под спрейовете и боите им е преобразено и съживено. Те не просто рисуват или работят. Вдъхват живот на заобикалящият ни свят. Крокодили, динозаври, лисици, прасенца и какво ли още не, ви се смеят от стените, след като те си тръгнат. Разбира се, не само те. Краката на Мерлин Монро се подават из под роклята ?, а Рушащата се сцена (неприкрито сред фаворитите) определено може да ви озадачи.

Двамата не просто работят заедно, но и са близки приятели. Със сигурност е интересно да наблюдавате този дует отстрани. Още по-интересно е да говорите с тях. На пръв поглед много различни, те са обединени от любовта си към изкуството. И тази към Пловдив, естествено. Техните работи можете да откриете от стените на сградите, през страницата им в социалната мрежа, до изложби както в страната, така и извън България.

Напоследък все по-често пътуват извън Пловдив. Благоевград и Бургас са малки точици от дестинациите, които посещават и преобразяват. Особено впечатляващи са работите им в няколко села около Пловдив, жителите на които грейват при вида на случващото се пред очите им. Тези хора са навсякъде, дори там където най-малко очаквате. Огледайте се наоколо, може би някоя тяхна рисунка дебне точно зад вас.

1 comment

  • Comment Link Чанко Чанко Апр 23, 2015

    Монопола на Пловдивските райтъри-където има платена стена(поръчка) PTC ще я рисуват.Нищо, че Dark не е от най-кадърните ;)

    peace \ /

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…