15-минутен аплауз взриви Концертна зала на премиерата на спектакъла

Паулина Александрова

Колаборацията на филхармония, опера и театър "Човекът от Ла Манча" предизвика истински фурор сред пловдивчани. Повече от 15-минути публиката аплодира артистите на крака на премиерата на мюзикъла и не ги пускаше да се приберат. Букети валяха по Орлин Горанов и Мариан Бачев, пременили се в средновековни костюми, за да пресъздадат един от най-великите романи в света в ролите на Дон Кихот и Санчо Панса. Изключително успешното превъплъщение на Орлин Горанов в Рицаря на печалния образ наистина докосна публиката. Екипът успя да изпълни поставената си цел - да внесе доза благородство в иначе жестокия ни живот. Мариан Бачев показа на хората, че всеки алчен Санчо Панса може да се осъзнае, и да се прероди в един истински Дон Кихот в бурните предизборни дни.Знаково и на място.

Публиката стана свидетел на първата лицензирана версия за България на оригиналната бродуейска продукция "Човекът от Ла Манча", която е на сцена вече десетилетия. Действието се развива в Испания, Севиля в края на XVI век. Дон Мигел де Сервантес (Орлин Горанов)  и неговият прислужник Санчо (Мариан Бачев), са хвърлени в тъмница по заповед на Светата Инквизиция по обвинение в престъпления срещу Църквата и ще бъдат разпитани, и евентуално съдени. В затвора, обаче, попадат на Съда на затворниците - убийци, крадци, изнасилвачи, измамници, проститутки и техният тартор Губернатора (Кръстю Кръстев), които се забавляват като “съдят” всеки нов затворник. Те винаги признават подсъдимия за “виновен”и присъждат отнемане на всичко, което може да се ограби от него. Сервантес обаче, има нещо толкова скъпоценно, колкото живота му – ръкописът на един от най-великите романи за всички времена – “Знаменитият идалго Дон Кихот де ла Манча”. За да го запази, той пожелава да се защитава, като изиграе комедийно представление по романа си за невероятно смешните приключения на  рицаря Дон Кихот и верния му оръженосец Санчо Панса.

Сълзи от смях и тъга предизвика интерпретацията на Борис Панкин не само у публиката, но и на сцената. Емоционалният финал предизвика блещукания в очите на някои актьори. Минорното настроение обаче не продължи дълго, защото колоритният Мариан Бачев отправи закачка към зрителите "Пийте по една вода и се върнете да гледате представлението отново, ние ще го изиграем още сега!". Сълзи май блеснаха в очите и на самия Орлин Горанов, който благодари на публиката с няколко дълбоки поклона.  

Със смесени емоции от радост и тъга, и малко повече благородство в сърцата напуснаха Концертната зала пловдивчани. От нея си тръгнаха и бурните овации, които се пренесоха и продължиха на скромния, но стилен коктейл след премиерата.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…