Богът на китарата Франк Гамбали доведе божествата на баса, ударните и клавирите за изключителен двучасов концерт

Богът на китарата Франк Гамбали събра музикалния пантеон на сцената на Дома на културата. Заедно с божествата на бас китарата, ударните и клавирите той организира своеобразен божествен концерт пред претъпкана до пръсване от меломани зала на Борис Христов. Десетки правостоящи висяха на крака точно 2 часа и 15 минути, за да съпреживеят всеки един акорд от сцената. Бе наистина майсторлък от друго измерение, нещо по-така от обикновените човешки умения. Гамбали без да изрича нищо заяви със струните защо е наричан Бог и е в топ пет на джаз и фюжън китаристите на планетата. А музикантите в квартета му бяха наистина феноменални. Все млади инструменталисти от Чили, които са под билото на музикалния Олимп и скоро се очаква да станат върховни богове. Особени чудеса с баса си правеше Кристиан Галвез. Абсолютен виртуоз, който вади направо соло звуци от китарата си, а самият Гамбали го определя като Господарят на басите.Чудеса на кийборда прави Оскар Пизаро, а Ронал Баез на ударните буквално вдигаше публиката във въздуха с всяко от солата си.

Гамбали и чилийската му компания ни тресоха като земетръс, докараха чудовището от Лох Нес, мита за който е вдъхновило прочутия австралийски китарист за една от пиесите му, пресъздадоха любовта и живота с музиката си. Ние не сме джаз банда, каза още в началото Гамали, като отвори вратичката и към рока, блуса, фюжъна. Един музикант не трябва да бъде вкарван в рамки и класифициран, отбеляза той, сменяйки звученето след всяко парче.

Боговете бяха на сцената,  но не се стараеха да не се извисяват над публиката си. Направиха си селфи след ентия бис, подадоха ръка на най-верните фенове, като приклекнаха пред тях след края на концерта. Поклонът бе обратен, не традиционният в отношенията Божества- Хора. За капак Гамбали излезе от залата и отиде при почитателите си, за да поговори с всеки от тях, да даде автограф или да се прегърне с някого за снимка. Божествено е да правиш онова, което обичаш. Да обикаляш света и да срещаш нови лица и хора. А него, светът, не мога да си представя без музика, каза австралийският виртуоз.

      

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…