Премиерното заглавие на Пловдивския театър вкарва публиката зад кулисите на актьора

 

Антракт,  с подзаглавие "Неприлично заглавие",  е последната постановка на Пловдивския театър, която ще бъде представена довечера на публиката. Всички любители на театъра са гледали поне веднъж постановка за това, що е то да си актьор – колко забавно е зад кулисите, как решават проблемите си и колко бързо се случва всичко, но пък винаги завършващо с усмивка и смях. Не винаги, обаче, е така.

Ние също живеем вашия живот, каза директорът на театъра на днешната пресконференция. Макар и да издигаме актьорите на нивото на боговете, то всъщност те са си най-нормални хора като нас. Имат си ежедневните проблеми, имат си тъгата , имат си и спънките в живота, но това не бива да има значение щом излезеш на сцената. Дори за 15 минути антракт, животът ти може да се преобърне по такъв начин, че да те остави вцепенен, но вдигне ли се завесата – то всичко си остава в гримьорната. На сцената не е като в живота – не можеш да играеш две роли.

Спектакълът представя живота на пет актриси, директора на театъра и странстващия режисьор, който след 20-годишно отсъствие се връща, за да помете всичко като торнадо. Да бъде ли поставена провокативна постановка на сцената на малкия провинциален театър или не? Как ще завърши войната на две жени за голямата им любов? Театърът е отражение на обществото, в което живеем, казаха артистите днес. Постановката е за заминаването и връщането. Защото всичко, което не сме направили ни се струва като по-добрия вариант, макар и това да не е така винаги. Разбира се, оригиналният руски текст е преработен и адаптиран за българската публика, след като водеща цел е добрата комуникация между постановката и публиката.  Макар и да се чу мнение, че това е „постановка в развитие”, то болшинството не беше на това мнение. Както и в самото представление, тук се взима решението да бъдат смели и да действат интуитивно.  Така се случва, че актриси играят актриси – това може да звучи  лесно на пръв поглед, че не трябва да играеш, тъй като това си си ти, така или иначе. Но е майсторство да покажеш душата на актьора – онази чистата, без грим, която не говори по сценарии , а живее един обикновен живот. Антракт е една интензивна, съвременна и актуална постановка, която всеки трябва да отиде и да види.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…