IХ-тото издание на международния фестивал за театър и съвременен танц с рекорден брой представления и участници

Слава Младенова –артистичен директор на фестивала: Мисля, че всичко, което се прави в Пловдив трябва да отговаря на високото му признание за Европейска столица на културата през 2019 г.

Деветият международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ ще се проведе от 31 май до 6 юни 2015 г. в Пловдив. Шестнадесет международни спектакъла ще бъдат представени в рамките на 7 дни. Програмата включва театър, пърформанс, съвременен танц, както и концерти и творчески ателиета. Официалното откриване на фестивала е с френския театър “Les Gens Du Quai Company”. “Как едва успях да не размажа съпругa си” е инспириран от “ЧУЖДАТА ЖЕНА И МЪЖЪТ ПОД КРЕВАТА”(Водевил в две действия по едноименния разказ на Ф. М. Достоевски ). Разговаряме с артистичния директор на фестивала Слава Младенова.

Програмата на фестивала е по-богата от всякога. Това знак ли е, че събитието вече е марка не само у нас, но и далеч извън граница?
Да, това е така–  интересът към фестивала в чужбина расте лавинообразно. Ежегодните ни апликационни заявки са стотици, а през последните години са от петстотин нагоре на фестивален сезон. Да не говорим за артистите, които вече са гостували на фестивала. Те просто се влюбват в нашия град и във фестивалната атмосфера.

Спектаклите звучат, меко казано, любопитно като заглавия. Има ли нещо, което ги свързва, обща тема например?
Темите са няколко и те са вечните теми на изкуството – любовта, свободата, изборът, индивидуалността. Различните представления минават през тези отделни теми чрез различни жанрове на драмата и танца – гротеската, бурлеската, трагичното, абсурда. Някои представления са обединени от своя изразен език – например физическият театър, други от синтеза между разказ и състояние.

Освен многото артисти и заглавия, тази година фестивалът ще се проведе на много различни сцени…
Всъщност ние всяка година усвояваме нови места, но  Фестивалът си има своите утвърдени пространства през годините. Това са залите на Драматичен театър, Градски Дом на културата и Куклен театър, а много от представленията са изнесени на открити сцени като дворните пространства на къщите в Стария град, централната градска част, клубните сцени; държа да отбележа участията на творците от фестивала на сцените на средните училища и учебната сцена на Пловдивския университет.

Какво например ще се случи в тази на открито?
Това е експлозивно представление с ярък хумор, жонглиране, бийтбокс и физически театър на една забележителна трупа от Белгия - Jordi L. Vidal Company. Представлението ще бъде представено пред стълбите на „Каменница” от 17.30 ч. на 31 май. На него очакваме и НП Посланничката на Белгия г-жа Калстър. В деня на официалното откриване ще има общо три събития с ярко театрално и танцово международно участие. Това, за което вече говорих, второто – от 17.00 в Културен център Тракарт на талантливата Андрея Хакл от Австрия,която ще покаже своя пърформънс ”Земя” и видео инсталацията “Tales in Black and White", а малко по късно, от 19.00 в Градският дом на културата „Борис Христов“,ще бъде официалното откриване на фестивала с френската постановката “Как едва успях да не размажа съпругa си”.

Малко повече за тази френска трупа?
Les Gens Du Quai Company — Франция ще демонстрира високата класа на френския театър на живо в Пловдив. Прекрасен спектакъл. Комични ситуации, ирония, танц, театър. Водейки се шеговито по правилата на водевила, с карикатурен щрих блестящите актьори изиграват човешките ни недостатъци и страсти, като отдават почит на вечната любов. Хореограф е АнЛопез, Музикално оформление е дело на Франсоа Лопез, участват: Силвия Ди Ренцо, Елоиз Дешемен, Алесандро Сабатини, Ан Лопез, Франсоа Лопез.

Кои представления са акцентите на фестивала?
Не бих желала да деля представленията на по-добри и най-добри, защото говорим за много класни и оргинални спектакли, плюс това  всяко едно от тях си има своята неповторима специфика, но позволете ми да отбележа нещо – трансферът на международен театър и танц. Знаете ли какво се изисква да се доведе една трупа на пловдивска сцена от САЩ, например, или от Франция, или Италия, или от която и да е точка на Европа? Огромен труд и усилие! И всичко това се прави за Пловдив и пловдивчани – за да усетят духа на европейското и световно изкуство. Това е културна политика в действие, не виртуална и словестна, а реална. За девет години през Пловдив преминаха артисти от над 25 страни от 4-ри континента. В този смисъл считам, че отдадохме нашия дължим дял в битката на Пловдив за приза Европейска столица на културата. Не мога да не подчертая огромната заслуга на Община Пловдив, която бе нашият основен партньор през годините. Надявам се да имаме ползотворно и конкретно партньорство и с Фондация ”Пловдив – 2019”. Фестивал от този голям формат е невъзможен без широко партньорство, особено в новата ситуация, когато Пловдив е вече във фокуса на европейското внимание. Не случайно имаме и подкрепата на посолствата на САЩ, Израел, Белгия, Австрия и редица културни институти като тези на Италия, Унгария, Полша и др.

Фестивалът е този, който от девет години запознава публиката на Пловдив със световното и европейско театрално и танцово изкуство. Каква е изненадата за младите тази година?
Да! Една от големите ни радости е, че възпитахме в едно цяло поколение интерес към световния и европейски театър и танц.  Творци от цял свят се срещат и общуват с учениците и студентите на град Пловдив – такива срещи са провеждани в Пловдивския университет, СОУ”Св.Св Кирил и методий”, ЕГ”Ив. Вазов”, Нацоналното училище за сценични кадри. Тази година акцентът ни е работата с учениците от Френската езикова гимназия, с които сме в прекрасно партньорство. Част от екипа на Les Gens Du Quai Company — Франция ще се срещне с учениците, а гимназията ще е и своеобразен домакин на концерта на Фредерик Тари на  сцената на Културен център „Тракарт” на 1 Юни от 19ч. Всъщност възпитанието на интерес и духовен  и културен обмен е най-важният смисъл на една такава голяма международна фестивална проява.

Отново сте дали път и на пловдивските творци…
Да, това е нещо, на което много държим – проявите на пловдивските творци. Всяка година селектираме пловдивско участие. През години това са били постановки на Драматичен театър Пловдив, Куклен Театър- Пловдив, Танцово студио „Дуенде”, Театър „Хенд” и др.

Нещо по-конкретно за програма. Тя е видна от афиша, но няколко думи повече за страните-участнички…
Тази година ще представим 16 спектакъла от 9 страни: САЩ, Израел, Франция, Белгия, Италия, Полша, Унгария, Австрия, и България.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…