Интимната театрална изповед на Петър Тосков препълни камерна зала на Драмата

Паулина Гегова

"Ходете на театър, хубаво е" е мотото на драматичен театър Н. Масалитинов и то напълно заслужено. Културната институция често ни изненадва с прекрасни пиеси, от които публиката си тръгва във възторг. Най-новото попълнение в репертоара на трупата е моноспектакълът на Петър Тосков "Тоскография", чиято премиера се състоя снощи.

Постановката на Алексей Кожухаров препълни камерната зала на Драмата, като седящи имаше и по стълбите. Но и неудобствата не попречиха на хората да се насладят на висшия пилотаж на тези двама признати творци. Петър Тосков е една от емблемите в театралното изкуство на града на тепетата и дългогодишният му опит си пролича за пореден път.

Спектакълът отразява дългата житейска и професионална пътека, през която е преминал актьорът, за да стигне до тук, вече на мъдра възраст, опакована в мъдри страсти. Биография е може би правилната дума, но в изпълнението на персонажа, който бе самият Петър, видяхме не просто документация. Видяхме емоцията. Видяхме сълзите, които напираха да потекат от очите на Тосков, проследявайки толкова лета приключения, трудности и радости. И макар пътят да е трънлив, сълзите като че ли бяха щастливи.

Представлението започна с веселие и един вътрешен глас, който всички имаме, някои старателно пренебрегвайки, други интуитивно вслушвайки се в искреността му. И докато младежките времена на едно сигурно момче ни се виждат комични, то с течение на пиесата потъваме в света на големите, където нищо не е розово, където се сблъскваме с реалността и почваме да си патим от нея, докато се опитваме да надвием системата. Съживявайки миналото си, Тосков съживи и спомените по отминалите времена, които и до днес се отразяват върху ориста на българина. Социализъм, преврати, смяна на правителства и много любов. Сякаш всичко около "Тоскография" се върти около любовта, с лек еротичен нюанс, без да е пошло и грубо. История за семейството, за личните страхове, за режима и за стремежа на един човек, който иска да постигне промяна. Няма нищо по-съкровено за артиста от това да позволи на другите да надзърнат в душата му. Интимно и все пак общоприето показно, допълнено елегантно  с много музика, много песни, много надежда и много рок. А не може да говорим за рок без намесата на Beatles. Групата заема челно място в сърцето на изпълнителя, който с лекота свири техни култови парчета, с почит и уважение към кариерата им, която буквално преобърна света.

Моноспектакълът вдигна публиката на крака, а безбройните овации бяха доказателство, че талантът си е талант, независимо колко вода е изтекла от сътворяването му. Перфектната симбиоза между Тосков и Кожухаров скоро няма да остарее и съм сигурна, че ще радва пловдивчани още дълго време от сцената. Следващата премиера е на 17.12. затова побързайте и си купете билет, парите ви няма да са хвърлени на вятъра. Ходете на театър. Наистина е хубаво!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…