Новата премиера ще бъде изпитание не само за актьорите, но и за публиката

По повод утрешната премиера на „Любовта – това съм аз“, директорът на Драматичен театър Пловдив, режисьорът на постановката Андрей Калудов и забележителната актриса – Латинка Петрова, дадоха официална пресконференция днес, в която загатнаха какво ни очаква на утрешното представление.

Текстът на постановката е на Себастиен Тиери, а негова постановка се поставя за пръв път у нас. Част от пловдивската публика и любители на киното може би го познават от ролята му във френската екшън комедия „Такси 2“, но сега пловдивският театър ще ни го представи в едно съвършено различно амплоа. „Любовта – това съм аз“ всъщност не е оригиналното заглавие на текста. В оригинал то е озаглавено „Началото на края“, но режисьора и актьорите ще ни го представят от един по-различен ъгъл, а самата постановка е изиграна над 300 пъти от френските им колеги. 

Първоначално пиесите на Тиери са смятани за комерсиално, което до известна степен е самата истина, но не пълната. Неговите постановки почти винаги завършват с философски заключения, а това е характерно само за най-високо ниво на драматургията, заяви Андрей Калудов. Авторът е удостоен и с награда Молиер, а френската критика го нарича наследникът на Самюел Бекет и Кафка. 

Режисьорът сподели, че това е една модерна пиеса с елементи на абсурд, но не тотален, а абсурд като символ на иносказание. Калудов заяви още, че най-важното по време на репетициите е било актьорите да усетят естетиката на театъра, в който участват и да уловят езика на автора. Двете главни женски роли ще бъдат представени от Маряна Йотова и Елена Атанасова, а Тодор Дърлянов е мъжът в постановката. Черешката на тортата, както самият Кръстьо Кръстев се изрази, е забележителната Латинка Петрова, която този път ще видим в по-различна светлина. Дивото в нея ще бъде укротено, до колко може да бъде, и образът и ще бъде фин и мек.

Достолепната актриса разкри съвсем малки детайли по представлението, само за да подразни любопитството ни. Това ще бъде постановка не само за любовта, а за самите нас. Ще ни постави въпроси, които ни се губят в ежедневието като този: „Как правим човекът до нас щастлив и успяваме ли изобщо?“. 

Драматичният театър не спира да ни изненадва, а утрешната премиера е истинско предизвикателство не само за актьорите, но и за зрителите, тъй като нищо в нея не е дадено на готово, а публиката трябва да бъде много внимателна. Ако сме предизвикали любопитството ви – заповядайте утре в 19:00 ч. в Дома на културата. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…