Това е един спектакъл, умело маскирал нещастието на едно семейство с комедийни диалози

„Любовта – това съм аз“ съвсем не е проста комедия. Тя вплита в битието психология и философия

Стефка Георгиева

Пловдивския театър ни изненада с още една прекрасна премиера тази година. Представлението „Любовта – това съм аз“ бе представено за пръв път на пловдивската публика миналата вечер в Дома на културата „Борис Христов“. Пиесата е на френския актьор и драматург Себастиен Тиери, а режисьор е Андрей Калудов.

Към младата пловдивска трупа, като гост се присъедини и забележителната Латинка Петрова, която показа едно различно, по-меко лице на зрителите, а на сцената си партнира с Маряна Йотова, Елена Атанасова, Пьотр Кшемински и Тодор Дърлянов, които смаяха и искрено разсмяха присъстващите в залата.

Макар и да имаше искрено комични моменти в постановката, тя не е просто комедия. Това е история, която представя образа на жена през различни очи – тези на съпруга й и очите на доставчик на минерална вода. И в този контекст повече от съвършено се вписва цитата: „Зад всяка красива жена има по един мъж, на когото е омръзнала“. Такъв бе случаят, поставен на сцената на „Борис Христов“. 

Главната героиня Натали е отражение на мъжете около нея и по-скоро на личните си усещания. Съпругът й не се интересува от нея, той я виждала като грохнала старица и около него тя наистина се чувства като такава. Но срещайки се с Ерве (доставчикът), тя разцъфтява като цвете през пролетта. Става жизнена, усмихната и по-сексапилна. Що се отнася до съпругът й – за него жената, която няма, сиреч чуждата, е по-красива и по-желана. Когато обаче Натали го напуска, той я вижда с очите, с които я е гледал когато са се оженили – нежна, женствена и млада.

Това далеч не е комедия, а по-скоро постановка, поставяща въпроса: „Правим ли щастлив човека до себе си?“ Не само жените, но и мъжете са отражение на демонстрираното поведение към тях. Чисто психологически, желаният човек се чувства добре, а това несъмнено се отразява и във външния му вид. В „Любовта – това съм аз“ ставаме свидетели на една почти изгубена, но не безвъзвратно, младост, която успява да бъде възвърната заедно с желанието за живот и щастие. И да, определено любовта сме ние, според пловдивския театър. Актьорите ясно и красноречиво ни показват, че в една връзка ще получим това, което даваме от себе си, а ако сме пестеливи в изразяването на чувствата си, то няма как да очакваме половинката ни да сияе като слънце, красива, щастлива и с топла усмивка.

Важно допълнение към целия спектакъл беше и декорът, целия в червено. Това е не само цветът на любовта, но и на агресията, която е спотаена дълбоко в образа на Кшемински, които изпитва истинска неприязън и погнуса от собствената си съпруга. Те са разделени в огромен хол, а по между им има сякаш непреодолима пропаст, върху която е поставена огромната червена маса, сякаш да скрие неизказаното. А актьорите с лекота изпълниха цялото това пространство, без да ограбят и капка от емоцията на публиката. Няма как да не отчетем играта на Дърлянов, в която той надгражда самия себе си като актьор. Младият актьор се справи повече от чудесно и можем да отбележим, че 2015-та определено е силна година за таланта му. 

Хуморът и трагедията са умело преплетени в неразделима нишка. Личната трагедия на една отхвърлена жена е гримирана в комедийни диалози, които ни разсейват от нещастието на френското семейство и ни позволяват да дишаме по-леко в тази иначе задушлива обстановка на изпразнения от към любов дом. И все пак щастлив край има, макар и не за всички. Но няма да ви разкажем целия сюжет. За да разберете и видите какво точно се случва на сцената, можете да посетите представлението на 21-ви декември.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…