На актьорът не са му нужни думи, за да предаде послание

Паулина Гегова

Фестивалът "Черната кутия" продължава и то с пълна пара. Горещ е колкото летните жеги, а всеки спектакъл е по-добър от следващия. Цяла седмица се любуваме на представления от висша класа, както чуждестранни, така и родни. Снощи в Камерна зала на Драматичен театър Пловдив, гост бе поредната театрална компания, този път от дъждовна Англия. “Сингъл Шу Продъкшън” представи трагикомедия, вдъхновена от разказа "Crazy Glue" на израелския писател Етгар Керет, чиито творби са публикувани в The New York Times, Le Monde, The Guardian и др. 

Пиесата разказва за обичта на една двойка, започвайки от процеса на влюбване, преминавайки през женитбата, забременяването, загубата и отчаянието, сблъскването с неразбирателство и проблеми, та чак до последния стадий, в който героите трябва да решат дали да спасят семейния си живот, или да предприемат раздяла. Британското дуо използва забавните похвати на пантомимата, танца и клоунадата, като по този начин напомня за анимационните филмчета на Looney Tunes. На актьорът не са му нужни думи, за да предаде послание, а публиката в залата определено попи идеята като гъба. Движенческата култура на артистите бе невероятна. Играта в синхрон бе обработена до перфекционизъм, нямаше пропуски, нямаше пролуки, а 24 каратовите усмивки на двойката почти не слизаха от лицата им, огрявайки сцената като сутрешно слънце. 

В основата бе магическото лепило, което поправяше всичко счупено - както покъщнина, така и човешките отношения, които много често биват обречени на провал. Макар и постановката да бяга от сюжета на разказа и историята да е променена в някои аспекти, тя бе силна и философска, въпреки че се осланя на ситуационната комедия. Остава още малко до завършека на фестивала, в който езиковите и национални граници се рушат. Той обединява народите чрез тяхното изкуство и доказва, че с много труд няма нищо невъзможно. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…