Нестинари и огнени магьосници превзеха града

Десетки пловдивчани, пременени в народни носии преминаха в шествие през Главната вчера. Шествието стартира от Пощата, за да открие Есенния панаир на занаятите. Първо се извиваха хора, публиката все още само снимаше и се радваше на бабите, които подскачаха като девойки. Те водеха народа към Стария град и учудващо успяха да приканят още стотици да се включват във веселбата. През цялото време гайди и тъпани извиваха музика до небесата, а на всяко по-голямо възможно пространство всички се спираха и започваха да танцуват. Ръченици, хора и още повече хора от публиката се включиха в празненството, за да вдигнат центъра във въздуха и да покажат на смаяните англичани по кафенетата как се забавлява българинът.

В полите на Стария град, на площадката над тунела, ни чакаше огнена жар, а до нея девойка в бяла премяна. Тя показаха традиционния нестинарски танц, а малчуганите  в публиката се бутаха да видят от първия ред това, за което само бяха чували от приказките - за хората, които танцуват върху огъня. Един хипнотизиращ танц пренесе пловдивчани в света на мистиката и недокоснатото от обикновения човек. Нестинарите започнаха да пренасят едно по едно всяко от децата над огъня за здраве и берекет, а малчуганите силно ги стискаха за врата от емоция и адреналин.

Последната спирка на шествието беше Лападариума, където в трепетно очакване се случи и черешката на вечерта. Огнено шоу, което буквално подпали част от по-любопитните от челните редове. Акробатика, танци и цели истории показаха младежите от огнената формация. Това не е човешко, коментираха от зашеметената публика. Разбира се, рискове на живото предаване винаги има, както споделиха и огнените артисти. В края на представлението трябваше да изпише с пламъци Заедно, обаче притеснението и адреналина си казаха думата, като огнените хора малко разместиха словореда.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…