Десетки събития, стотици хора, взели участие и хиляди посетители – така изглеждаше първа Нощ на музеите и галериите тази година. Хорска глъч жужеше по всички централни улици на града, а на много от местата, включили се програмата, беше нужно да се чака на опашка, за да се влезе вътре. 

От Историческия музей до Aspect gallery – улиците гъмжаха от пловдивчани и гости на града. Някак си логично, в нощта на изкуството най-препълнен бе арт кварталът Капана. По, така или иначе, тесните улички се бяха промъкнали, незнайно как, стотици посетители и за да се разминете с всички тях бе нужно да приложите немислими техники, наподобяващи движения от карате. Стария град също бе залят от вълната посетители и мъже и жени се опитваха да се разминат с хората около тях без да се бутат един в друг и по възможност – без никой да падне по каменните улици.

Изключително приятна бе възможността да се срещнете с толкова много автори в една вечер. Посетителите оживено коментираха случващото се около тях, независимо дали е представена изложба на съвременни млади автори (Aspect gallery), булченски рокли (Етнографски музией), великолепни графики (Our house) или стари оръжия (Исторически музей). Получи се не сблъсък на поколенията, а тяхното сливане, което ни доближи до утопичната представа за разделянето на артистите по възрастови групи и тематични представяния. Вечер, в която е абсолютно невъзможно да не откриете нещо, в което да се влюбите.

Пъстър, цветен и осветен бе Пловдив, докато заваля грандиозния порой, за който всички говорят. Факт е, че голяма част от посетителите на дестинациите, указани в програмата, се разбягаха с надежда да открият сухо място или поне навес. Пловдив може и да се наводни, но ако трябва да бъдем оптимисти – то по-скоро това ще бъде добра поличба за всички състоящи се събития този месец. Както се казва „Ще ни върви като повода“. А и прогнозата за днес е оптимистична, тъй че – усмихнете се, имаме още една нощ на разположение да се насладим на разнородното творчество на артистите.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…