Италианците Роберто Мартино и Анджело Бианко, бяха сътворили гениална инсталация, която представляваше около 10 метрова женска фигура от светлина в чистото пространство

Паулина Гегова

На Великден се случват чудеса. Дали ще са религиозни, дошли от небето, дали ще е вътрешен катаклизъм или някой друг човек ще ги създаде за нас, все ще е нещо специално. В съботната нощ това бе не само Възкресението на Христос, но и светлинният фестивал на LUMMIX, който постави завършващата и прекрасна щриха на празника. 

Втората вечер на светлината, озари душата и възприятията на минувачите. Отдавна пловдивчани не са виждали такива интерактивни и вдъхновяващи изобретения. Всичко запозна със светлинна изложба в Баня "Старинна", където творци от България и Испания представиха селектирани творби от участници в "Работилница в ромската махала". След 21:00 искрящото шоу продължи по дължината на Главната, където чудесата не само не спряха, но се и засилиха. 

Едно табло на Римския стадион бе заобиколено от възрастни и деца, които рисуваха върху него със светлина. Звучи налудничаво и невъзможно, но в нашия свят май няма невъзможни неща. Има само недоизмислени все още, такива. Инсталацията даде възможност на посетителите да разгърнат въображението си и с едни прости гъбички да създадат творението си, наподобяващо космически кораби и станции, върху "черното платно". Създателят от Франция, сподели, че материалът, който е използвал за инсталацията е специално негово изобретение и затова не ни разкри тайната, която стои зад него. 

На стълби "Каменица", от друга страна, станахме свидетели на нещо, меко казано, изумително. Италианците Роберто Мартино и Анджело Бианко, бяха сътворили гениална инсталация, която представляваше около 10 метрова женска фигура от светлина в чистото пространство. Не е отразяваше на платно или стена, рееше се във въздуха, досущ като някакво привидение. Още по-гениалното бе, че фигурата се движеше. Жената се къпеше. Самите светлинки проблясваха така, все едно върху тялото падаше вода. 

И докато всички се вторачваха в това съвършенство, до Централна поща,  можеше да се забавляваш с друго. Инсталация, изобретена от канадците Даниел Ирегуи и Iregular Studio Montreal, която щом докоснеш следва твоето движение със звук и светлина. Прилично на космическа машина от Стар трек, малки и големи, създаваха своята извънземна музика, всичко това допълнено от DJ-ите в близост, който разтърсиха публиката със своето електронно парти. 

За капак на всичко, около 21:30 часа, земно време, десетки балони излетяха в небето, с послание за мир и разбирателство. Белият им цвят носеше чистотата, която всеки искаше да предаде на отсрещния, а посланието и този хаотичен полет, развълнува сърцата на мнозина. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…