След преборването на коварната болест тя рисува, занимава се с любителска фотография, преправя и рисува тениски, пее и има много силен дух

Екатерина Стоянова

Анна Иванова Апостолова е на 17 години от Пловдив. Занимава се с любителска фотография, пеене, рисуване и от скоро е дизайнер на тениски. Взима най-обикновени едноцветни мъжки фланелки, преправя ги и с акрилни бои рисува щампи. Надписите стават най-лесно, а ако е нещо по-мащабно и детайлно, й отнема малко повече време. Най-трудното й начинание в художествената сфера е бил един портрет на барабанист, който е започнала да рисува в 6 клас, но го е оставила незавършен.

Ан рисува още от детската градина, а в първи клас е тръгнала на уроци по изобразително изкуство. Тогава направили изложба, първата в живота на Анна и макар да не било кой знае какво, тя много се радвала. В 4-ти клас е спечелила 3-то място на конкурс в София.

Рисуването за нея е начин да изрази чувствата си, себе си, това, което е тя. Успокоява я невероятно и наистина много й помага. Човек на нейната крехка възраст може да срещне всякакви проблеми, от най-нищожните до най-сериозните и е изключително важно да има някой или нещо, което да го държи цял, жив, да му помага.

Любителската фотография също й е страст от детството. Във втори клас е започнала да събира пари за фотоапарат и си купила най-обикновена камера, която й донесла много щастие. Веднага осъзнала, че така не само запечатва момент, а и чувствен спомен. Старите й снимки й носят сладка носталгия, а днес вече снима с професионален фотоапарат, макар и все по-рядко заради останалите й задължения.

Ан е имала и друга много силна страст –художествената гимнастика. Записала се в школата, в която баба й работила. Известно време е посещавала тренировките, но се наложило да спре. В съдбовен ден момичето се разболяло от епилепсия .

Епилепсията е коварно заболяване, което е в състояние да срине нечия психика. Ан е получавала гърчове насън, припадала е, чудила се е какво е това, защо е така, това ли е краят? Дните започнали да стават тежки, нощите - страшни. Същевременно се задала екскурзия, на която Ани много искала да отиде. И го направила. Родителите на съучениците й, обаче, решили, че детето е опасно за живота на техните деца и ги предупредили да не се въртят около нея нощем, да не спят при нея, защото можело да стане нещо и тя да ги нарани. Все пак намерила приятелче, което махнало с ръка на заръките на възрастните.

По-късно учителите разбрали за случката и обяснили на родителите, че епилепсията не е лудост. Въпреки че удря в мозъка, тя не го променя до състояние, в което човек психясва и става способен да нарани някого, дори без да иска.

Дълго време Ан се е борила, приемала е хапчета всеки ден, първо едни, после други и постепенно започнала да намалява дозите. Тогава решава да се запише на джаз-балет. Танците са щастие - отвличат те в друг свят, разтоварват те, насищат те с позитивизъм.

И в един момент се излекувала. Чувствала се като преродена след  7- годишното си лечение. Сега е усмихната, музиката и френският език я правят щастлива. Както и преправянето и рисуването на тениски.

Френският език толкова й харесва, че в училище се случва да говори повече него, отколкото български. Ходила е във Франция и смята да се върне там един ден. Това, което би я предизвикало да остане в България, са семейството й и природата ни. Имаме си всичко в България, въодушевено възкликна тя.  И освен всичко, хората са топли и отворени, говорят и не се притесняват.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…