Водели са се много дела между селата за тези гори. В едно такова дело, село Царацово печели срещу Пловдив и половината Каршияк трябвало да бъде прехвърлен към него

Паулина Гегова

"Пловдив - древен и вечен". Всички знаем крилатата фраза, с която описваме града си и може би тя е най-подходящата такава за него, не случайно спечелил приза за Европейска столица на културата. В миналото ни се крие толкова история, толкова божествена, за времето си, архитектура, такъв балкански напредък, че няма как да не сме горди. Тази гордост не е просто повърхностно родолюбие, то има своите основи и доказателства за една цивилизация, тръгнала още от римско, преминала през всички културно-исторически течения, та до ден днешен, когато нищо не е изгубено безрезервно. А дали?

Снощи в Пловдивско историческо общество, което се случва в Петното на Роршах, се говореше точно за нашето наследство, такова каквото е било. За първоначалния вид на Филибето, за разрушенията и последствията от тях. Водещият Димитър Герганов ни срещна с блестящия историк Владимир Балчев - една подвижна енциклопедия на миналото. Човек разказващ увлекателно, изпълнен с безброй познания, лежащи върху призната документация. Снимковият материал, показан по време на лекцията, ни даде ясна представа какво сме променили, как сме се развили и защо.

Всичко започва от Османски Пловдив. За него знаем твърде малко. Има много малко гравюри и изображения от този период. До 1888г. Пловдив е вторият по големина град след Русе, с население приблизително 24 000 души. 

Първият план на Пловдив датира от 1741г., който се намира в музей във Виена. Пловдив е бил в рамките на Империята, но в един момент, през 15 век е опустошен зверски. Събарят крепостните стени, което дава материал за изграждането на Османския Пловдив.

Ще ви запознаем с интересни факти за историята ни, някои от които познати, други не толкова, но всички изключително любопитни. 

Знаете ли, че първоначално, тепетата се считали за шест, а всъщност били осем? Това се получава защото Сахат тепе, по състав на скалите представлява не едно, а две тепета. Другото, неизвестно, се намира точно под Младежкия хълм. То още съществува, но стената на Стоматологичния факултет го разцепва на две. Според Балчев нищо чудно след време то да е изравнено със земята.

Съборени тепета:

1882г. - хълм Каменица. То е най-старото тепе. Цялото бива изринато, а на негово място се построява бирената фабрика.

1895г. - Лаут тепе. Днес на негово място се намира именития парк, превърнат най-вече в спортно средище.

1928г. - Марково тепе. То било високо около 29 м. Вярва се, че там е имало гробница на двама сръбски управници. Понастоящем там все още се строи МОЛ "Марково тепе", а камъните от хълма са се използвали за паваж на пловдивските улици и мегдани.

1930г. - Камъните на Джамбаз тепе са изравнени.

10 декара от Таксим тепе са били съборени заради бъдещата Девическа гимназия.

Но не само в тепетата има промени. В далечното минало Панаирът не съществувал. На негово място имало оризища, което привличало адски много комари. 

През 1885г. големите сараи на Таксим тепе са били срутени. Това е една от най-големите грешки на архитектите. Сега там се намира АМТИИ. На мястото на Художествената галерия, пък, имало джамия. Всъщност, до Освобождението джамиите наброявали 53. След като турците завземат Пловдив, в Акропола не живеят други хора освен християни. Османският град започва от Мурадие джамия.

Барут хан е мястото, където се е съхранявал целия барут на града. Никой не е имал право да държи барут у дома си, защото къщите били дървени и съответно застрашени от палеж. Друг емблематичен хан е Куршум хан. Той датира от 15 век и представлявал прекрасна, огромна сграда, но имала един голям недостатък. Носещите колони са били направени от пясъчник и то от най-обикновения. Временно бива затворена. Време, през което никой не я поддържа. През 1920г. изникват дървета, които разместват оловните плочи на покрива и в нея почва да влиза вода. Това малко по малко я разрушава, а земетресението на 14 април 1928г. напълно я затрива.

В Пловдив е имало и много функциониращи бани. За най-посещавана и голяма се смята Тахта кале. Говори се, че на ден са се къпали по над 1000 души, като сутрешните часове са били предназначени за жени, а следобедните за мъже. 

Повдигна се и темата за тогавашните бежанци. Те променят много лика на града, тъй като са били чудесни тютюневи експерти. Още след Елинденско преображенското въстание почват преселванията в Кючук Париж. Тогавашният център се е намирал в Акропола, който бил доста унищожен от османците. След като идва Освобождението, хората се връщат в Стария град, а центъра се измества по ул. "Иван Вазов" и Цар Симеоновата градина, където през 1895г. почват да се правят военни паради по случай празника на Кирил и Методий. 

1906-та! Това е годината на големите гръцки погроми, след които гърците си тръгват от града. Това е началото на края на Пловдив като мултиетнически град. Има много спекулации за това кой почва враждата, кой е подстрекателя, дали е за религия или чист бизнес. Според Д-р Иван Кесяков, кмет на Пловдив по това време, всичко е било заради сделки и Пловдивската Митрополия не бива да се вини. 

Друг интересен факт е, че първото областно събрание идва в Пловдив през 1878г. То е направено от знаменитият италиански скулптор Пиетро Монтани, който е бил първият главен архитект на Източна Румелия. А като говорим за важни сгради, виждали ли сте снимки на старата Аптека Марица? Прекрасна постройка. Висока, като извезано платно, от нея е лъхал стоицизъм. Но тя бива разрушена заради най-абсурдната причина. Зад нея бил построен нов блок, когото тя закривала. Управниците решили, че го загрозява и затова я събарят. Колко глупаво и погубващо наследството. Но като се замислим, нещата не са се променили много и днес. Но да се върнем в миналото. Тогава, като че ли, всичко е било по-хубаво. Река Марица също. Тогава тя е била плавателна, а не гьолът, който наподобява сега. Но тогава всичко се е прекарвало по речния й път - желязо, ориз, тютюн. Арковете за воденици и оризища, обаче, пречели на реката, а след Освобождението големите гори изчезват, което малко по малко поставя краят й. Водели са се много дела между селата за тези гори. В едно такова дело, село Царацово печели срещу Пловдив и половината Каршияк трябвало да бъде прехвърлен към него. За наша радост, нещата бързо се разтурват и до такива административно териториални промени не се стига. 

Пловдив е бил изключително добре развит икономически град за времето си. До нашата помощ са стигали и други градове. Когато през 1892г., например, театър "Сълза и смях" в София бил обречен на гибел заради огромните наеми, директорът пише до пловдивската община и ние им построяваме един дървен театър, в който трупата играла повече от успешно в продължение на три месеца. Само три, защото театърът изгаря.

През 1932г. е построено първото летище. Зона, която бързо се превръща във военна. Първите опити за бомбардировки са на турската авиация, но нашата артилерия стряска пилотите и те си тръгват без да пуснат нито една бомба. През Втората световна война, САЩ и Англия решават да накажат България. На втория ден след Великден, 44-та година, бомба пада в пловдивски квартал. Убити са над 40 души. Имало е и германска атака. На 22 септември, същата година, немците също са ни наказали, защото сме се обърнали срещу тях и сме обявили война на Хитлеристката армия.

Пловдивското културно минало има още много фактори. Твърде много, за да ги съберем в една статия. Как да събереш миналото на няколко реда, няколко страници дори? Историите нямат край, всяка по-впечатляваща от предишната. Затова ще завършим с Капана. Още тогава, кварталът е представлявал един от най-оживените дишащи организми на града. Започвал е от река Марица и е стигал до Балък пазар (началото на Отец Паисий). Там са работили 8500 души. Чак след години започнало изчистването му, за да го заварим днес такъв, какъвто го познаваме и обичаме. Той все още е дишащият организъм на Пловдив. Изпъкващ от всичко останало, изобилстващ от артистизъм и позитивизъм, но много по-малък, много по-сбит и много по-сплотен. 

Колкото и да се променя лика на града, той никога няма да изгуби духа си. Дали ще продължаваме да съчетаваме модерното с античното, или ще се връщаме назад. Дали ще има политически проблеми...нищо от това няма значение. Всичко е преходно! Остава единствено потомството, наследството. То ни прави безсмъртни. То ни прави древни и вечни!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…