На финала е строителството на сградата на ъгъла на улиците „Бетовен“ и „Опълченска“, която се изгради на мястото на къщата, построена по проект на арх. Йосиф Шнитер. Сградата е готова за експлоатация, като отвън се виждат вече и поставени различни рекламни и информационни табели за офиси вътре. Освен донякъде запазения вид на първите два етажа, е изграден и трети мансарден етаж към улицата, а навътре в имота има и по-голяма, изцяло остъклена постройка.

След като през април 2016 година част от сградата падна върху бебешка количка, тя бе оградена, а след това започнаха действия на собственика за обезопасяване на сградата и въвеждането ѝ в експлоатация в съвременен вид. Той е преминал през всички процедури по одобрение от института за културни ценности и общината. Сградата безспорно изглежда по-безопасна за преминаващите, а поне повърхностно са запазени основните форми на шнитеровия проект. Голямата стъклена постройка не се набива на очи, вдадена навътре от основната фасада. За щастие са запазени и красивите три големи чинара към малкия паркинг в посока Четвъртък пазара. Изграден е и подземен паркинг, което в зона на града с проблеми с паркирането, е положителен пример.

От естетическа гледна точка обаче сградата не предава по най-добрия начин автентичното наследство, завещано ни от Шнитер. Цветовете на сградата са изцяло подменени. Дограмите не спазват автентичния растер на старата сграда. Набива се на очи шареният камък, поставен вместо пиластрите, изработени от мазилка в проекта на Шнитер. По същия начин е подходено и към лизените в ъгъла на първия етаж. Също с камък, вместо с мазилка, е изградена цокълната част на най-ниското ниво. Като цяло фасадата е просто една повърхностна имитация на проекта от Шнитер. 

Много от пропорциите също не са спазени, тъй като очевидно не е следвано стриктно архитектурното заснемане – видимо пиластрите около прозорците на първия етаж са по-широки в новия проект, по същия начин деликатното издължаване на ключовите камъни на арките над същите тези прозорци е променено. Изграждането на мансардния етаж, както и тераса над него също променя изцяло визията на сградата. Макар и преминал всички законови процедури, наредби и изисквания, окончателният проект е твърде далеч от оригинала на арх. Шнитер.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…