„Неразказани приказки“  - изложба керамика и скулптура на Маргарита Иванова и Спас Киричев може да се види в галерия Възраждане. Двамата творци се обединяват около темата за коня. Авторите са претърсили отново всички митове, подтекстове, легенди. Те търсят съвършенството, свободата, очарованието и метафизичната същност на животното. Опитват се материалите, с които боравят, да не ограничават идеите и замислите им, а напротив – да им дават основа за онова, което не може да се разкаже, но може да се изобрази. 

Ако сте пропуснали да видите тази изложба, може да наваксате, има възможност за това до 5.03, понеделник. Защо изложбата не е за изпускане. Скулптурите на Спас Кирчев са пълни с енергия, движение, свобода, волност. Конят е веднъж борещ се със змей, друг път еднорог, друг път Росинант, а най-забележителната скулптура е на Буцефал - конят на Александър Македонски. 

А керамиката на Маргарита Иванова пленява със своята изкусност и изящество, може да видим техниката „раку“, която рядко се използва у нас. 

„Получила се е много майсторска изложба и това го казват дори хора, които нямат добро понятие, но то просто се усеща, когато видиш произведенията“, разказва галеристката Краси Алексиева. „Характерното при неговата скулптура е, че има много движение, почти няма статична работа, не би трябвало да бъде и друго, защото конят е магия, движение, свобода. При нея се получава нещо много интересно. За първи път тя вмъква бронз в керамиката. Създава особена магия. Двата материала са доста различни, а тя е направила така, че да са в изключителен синхрон. Използва нова за нея техника, която всъщност е много стара -раку- древна японска техника. Когато изделието е още меко, се поставя в пещ нагорещена до 1000 градуса, изпича се, вади се и се поставя в сандък, пълен с трици и някаква зеленина. От взаимодействието на материалите се получава много интересна нова изобразителност на керамиката. Маргарита Иванова много обича да експериментира. Аз не обичах керамиката, но тя ми отвори очите и то точно нейните портретни работи, които се правят изключително трудно, тя постига една прецизност и грациозност, все качества, които рядко се постигат с този материал“.

 „Неразказани приказки“  ви очакват, а повече за авторите и техниките, може да ви разкажат галеристите Краси и Сим Алексиеви на място  -Стария град ул. Стоян Чалъков 1 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…