Голямо разнообразие от различни варианти посреща пловдивчани, които пазаруват мартеници за предстоящия празник. Тенденцията с всяка следваща година да се появяват нови и нови варианти се запазва. По щандовете се забелязват всякакви оригинални идеи, а и, разбира се, традиционните опции като всяка година.

Мнозинството сергии предлагат обичайните мартеници масово производство. Класическият вариант тънки бели и червени конци с пластмасово топче се намира почти навсякъде. На няколко места се предлагат и изписани с конец на червена гривничка имена или прякори.

По щандовете има и доста кичозни предложения. Героите от "Дисни" или други анимационни филмчета или игри са завладяли и българската традиция - забелязват се много украшения със Спонджбоб, Angry Birds, и други, които, комбинирани с миниатюрни Пижо и Пенда, се превръщат в... мартеници.

Има обаче и много добри идеи. Интересът към "ръчно изработените" мартенички изглежда голям, тъй като много щандове се предлагат с такива творби. На места се забелязва идентичен стикер "мАРТеници" - тоест арт-мартенички, който присъства на доста щандове. Впечатление иначе прави голямото разнообразие - различни по-малки или по-богати украси върху традиционните пижо и пенда или друга малка червена или бяла основа. На много места се предлагат ръчно изработени по-дебели мартенички за ръка от вълна. Големи вълнени Пижо и Пенда също висят по щандовете. Често добавените украси към традиционните мартеници също са оригинални. Забелязват се варианти, като малки метлички, плетени щъркелчета или цветенца. От "Рошавите Гарги", например са изработили изрязани от подложки за бира птички и други животинчета, както и малки дървени лъжички.

Общинската управа също се е постарала - пред сградата на администрацията на площад "Стефан Стамболов" дърветата са окичени с висящи Пижо и Пенда, стъблото е увито с бяло-червена прежда, а на сцената на мястото на фонтана с пеликаните са поставени двама големи Пижо и Пенда с няколко пейки.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…