Моника Роменска: За мен това е много сериозен форум за Българско съвременно изкуство, в който авторът е свободен да използва изразните средства

Калоян Илиев - Кокимото: Изцяло се водех от концепцията на Галя Лардева

Атанас Тотляков: Приех участието си в тези изложби с ясната мисъл за голяма отговорност, защото Пловдив ще бъде Европейска столица на културата

Славена Шекерлетова

10 са художниците, които избира Галя Лардева тази година за участие в Националните есенни изложби. В няколко материала ще ви срещнем накратко с тях. Започваме с Моника Роменска, Калоян Илиев-Кокимото и Атанас Тотляков.

Моника Роменска представя артпринтове в сводестата зала на Балабановата къща. Ето какво ни разказа тя:

Участвах в тези изложби за първи път миналия век, сега представям мои работи за 5 или 6 път. Както цялото изобразително изкуство се развива, по същия начин се развива и това събитие. За мен това е много сериозен форум за Българско съвременно изкуство, в който авторът е свободен да използва изразните средства. Колкото до мен, мисля, че колегите ми са разбрали, че мога да рисувам, тъй че не ми беше приоритет да покажа това. (смее се) Колкото до работите, които представям сега  - стигнах до тях по фотопът – артпринтове. Няма да казвам какво е, ей на изненада.

Калоян Илиев - Кокимото- рисунка, обект, Мексиканска къща, зала:

Приех поканата подготвен. От няколко години съм редовен посетител, имам наблюдения върху всички пространства и авторите, които са участвали. Избрах къщата за мексиканско изкуство, защото много ми допада и като музей, и като помещение.

Изцяло се водех от концепцията на Галя Лардева. Известно време се опитвах да анализирам до най-малката подробност как точно мога да интерпретирам това, което тя е казала, накъде да се насоча. Избрах това пространство, защото е свързано и с концепцията, и с мексиканското изкуство. Визуализирах нещата, които мога да покажа спрямо идеята и мястото.

Съчетал съм 10 по-стари неща с други 10, които са направени специално за тук, но колкото и да са различни, те се обособиха като един проект, обоснован от тези 3 табута, с които аз се заигравам: религията, любовта и смъртта, тоест „Религията обича смъртта“. Иронията е основен инструмент в моите работи. Най-вече в темата за смъртта ѝ намирам място.

Предпочетох да не извеждам нещата концептуално до текст, който да въвежда хората в материята, а да оставя изцяло тяхната интерпретация напред. Може да искам да кажа много, но един буден човек вижда дори повече неща, и то по начин, който му позволява неговото разбиране. Ако работата ти създава неудобство и притеснение, значи не разбираш материята и аз не мога да променя това с един текст. Но има хора, които виждат самоиронията и нещата, които ме вълнуват.

Атанас Тотляков- графика, къща Хиндлиян, веранда. Представя  литография по дигитално генерирано изображение с наименование „Естезика“.

Приех участието си в тези изложби с ясната мисъл за голяма отговорност, защото Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.

Цялото ми усилие беше насочено към това да овладея идеята. Реших да работя върху един термин, въведен от Пол Валери, който се нарича „естезика“. На Втория международен конгрес по Естетика и Изкуствознание той е поканен да изнесе реч, за да открие самия форум. В това слово казва, че трябва да разделим Естетиката на два дяла, единият от които да се казва Естезика и да се занимава с усещанията, с тази сетивност, която не ни носи информация за оцеляването ни, не за глада, не за жаждата, не сигнализация за опасност, а за неща, които нямат общо с битовото. Съхранявайки тези сетивни качества ние може да изучаваме изкуството, достигайки до другия. А другият дял, наречен Пойетика се занимава с това, което виждаме, със самото произведение, със социалната среда, в която то функционира, да можем да кажем, че изобщо има произведение на изкуството. Техниката, която използвам за моите работи е литография, чисто концептуално я избрах.

Можете да видите изявите на тези и останалите 7 автори в Стария град: в Балабановата къща, къща Хиндлиян и къщата с мексиканското изкуство на ул. „Артин Гидиков"№11 до края на септември.

Интервю с артдиректора на Националните есенни изложби  Галя Лардева - ТУК
 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…