Живка Аджеларова

Казват, че никога не е късно човек да предизвика себе си с нещо съвсем ново. Затова и всяка година организаторите на литературния фестивал „Пловдив чете“ изненадват и включват в програмата си поне едно различно събитие.

Именно по случай 20-тата годишнина от създаването на фестивала за първи път беше обявен конкурс – проект за плакат 20 ГОДИНИ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ. В него взеха участие 29 ученици и студенти с общо 34 проекта, които бяха оценени от авторитетното жури в състав: Костадин Отонов, художник и преподавател в НХГ „Цанко Лавренов“, Петър Чучулигов – преподавател по „Рекламна графика“ в НХГ „Цанко Лавренов“, доц. д-р Александър Гьошев – ръководител катедра „Дизайн“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и Елица Сърбинова – художник и илюстратор. Творбите са представени в изложба в Централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“, където ще могат да бъдат разгледани до 9 юни.

На откриването на събитието журито също приветства участниците в конкурса.

„Първо нека ви благодарим, че дойдохте на откриването. Явно в събитие се превръща не само фестивалът, а и всичко, случващо се около него и засягащо друг вид дейности. Да благодарим и на нашите домакини, все пак сме в храма на книгата – Народна библиотека „Иван Вазов“, на всички, които бяха част от организацията и, разбира се, на участниците.“ – посочи доц. Гьошев.

Искам да кажа само, че пловдивчани, освен че четат, рисуват също много добре, особено младежите. Така че можем да се гордеем – Пловдив е известен като Градът на художниците. Още повече, че сега можем да съчетаем картините с литературата и така да навлезем още по-дълбоко в света на изкуството.“ – добави г-н Отонов.

Модераторът на събитието Славена Шекерлетова уточни, че фестивалът „Пловдив чете“ дава гласност не само на литературата, но и на другите изкуства.

Знаете, че една книга като продукт, не е само литература – има корици и илюстрации, по които работи художник, а представянето ѝ най-често се оповестява с плакат.“ – допълни още тя.

След тези думи последва кулминацията на събитието – награждаването на отличените от журито. Първото място безапелационно завоюва Георги Георгиев – студент в Националната художествена академия, специалност „Плакат“ и участващ в конкурса с четири творби. Второто място си поделиха Христина Ангелова и Дамян Енев – и двамата възпитаници на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, а на трето място се нареди Теодора Узунова – ученичка в специалност „Рекламна графика“ в НХГ „Цанко  Лавренов“.

Бяха определени и три поощрителни награди: първа – за Виктория Видевска (възпитаничка на НХГ „Цанко  Лавренов“ и настояща студентка в ПУ „Паисий Хилендарски“), втора – за Гергана Андреева (студентка в специалност „Графичен дизайн“ в ПУ „Паисий Хилендарски“) и трета – за Костадин Лайдов (ученик в „Национална гимназия по сценични и екранни изкуства“ – гр. Пловдив).

Наградите предостави издателство „Жанет – 45“.

Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.

заглавна снимка: Атанас Кънев, НБ „Иван Вазов“

галерия: Камелия Григорова

Още снимки ТУК

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…